Wie is mijn behandelaar
In het Deventer Ziekenhuis kunt u met diverse zorgverleners te maken krijgen. Wie kunt u allemaal aan het bed of op de polikliniek tegenkomen?
Medisch specialist
Een medisch specialist heeft zich na geneeskundestudie verder gespecialiseerd in een specifiek vakgebied. Hij of zij is eindverantwoordelijke voor de zorg en behandeling van de patiënt. De werkzaamheden van een medisch specialist bestaan onder andere uit het zien en behandelen van patiënten op de polikliniek en verrichtingen doen zoals bijvoorbeeld opereren. De medisch specialist is verder verantwoordelijk voor de zorg voor patiënten die op een verpleegafdeling liggen.
Co-assistent
De co-assistent is een student geneeskunde die praktijkervaring opdoet in een ziekenhuis. Deze ‘co-schappen’ duren drie tot tien weken. Een geneeskundestudent doorloopt tijdens zijn studie meerdere co-schappen op diverse afdelingen. De co-assistent vraagt klachten uit, doet lichamelijk onderzoek en verricht eenvoudige medische handelingen zoals het inbrengen van een infuus. Dat gebeurt altijd onder supervisie van een specialist.
Arts-assistent in opleiding tot specialist
Een arts-assistent in opleiding tot specialist (AIOS) is een arts die zich wil specialiseren tot medisch specialist. Een AIOS, vaak ook ‘zaalarts’ genoemd, verricht zelfstandig handelingen maar de medisch specialist blijft verantwoordelijk. Voor veel patiënten is de AIOS het enige of voornaamste aanspreekpunt. Behalve de AIOS is er ook de ANIOS, dat is een arts niet in opleiding tot specialist; een basisarts. Veel arts assistenten doen in het kader van hun opleiding ook vaak wetenschappelijk onderzoek.
Verpleegkundige
Een verpleegkundige verpleegt mensen die zorg nodig hebben. Dat kan op een verpleegafdeling gebeuren, maar ook op de polikliniek. De werkzaamheden bestaan onder andere uit het bewaken van de gezondheid van een patiënt, overleggen met artsen en andere zorgmedewerkers en het verzorgen van patiënten. De verpleegkundige coördineert zorg en is het voornaamste aanspreekpunt tijdens een ziekenhuisopname. Een verpleegkundige voert verschillende handelingen uit zoals het opmeten van de pols, bloeddruk en temperatuur, wassen, eten geven, wonden verbinden, infuus inbrengen en medicijnen toedienen.
Physician assistant
Een physician assistant is een assistent van de arts, maar geen arts-assistent. Ze verrichten onder meer medische handelingen, draaien zelfstandig spreekuur en voeren soms ook zelfstandig (kleine) operaties uit. In de praktijk neemt de physician assistant bepaalde taken over van de medisch specialist Sinds 1 januari 2012 hebben verpleegkundig specialisten en physician assistants de bevoegdheid om geneesmiddelen voor te schrijven.
Verpleegkundig specialist
De verpleegkundig specialist heeft een functie op een niveau tussen arts en verpleegkundige in en is gespecialiseerd in een bepaald specialisme (bijv. cardiologie). Tot 2009 werden deze specialisten ook wel nurse practitioner genoemd. Tegenwoordig geldt officieel de beroepsnaam verpleegkundig specialist. De verpleegkundig specialist werkt vanuit een verpleegkundige invalshoek, terwijl de PA zich vooral met medische zaken bezighoudt. Ook de verpleegkundig specialisten heeft een voorschrijfbevoegdheid voor bepaalde medicatie.
Fysiotherapeut
Een fysiotherapeut is gespecialiseerd in de behandeling van klachten aan het steun- en bewegingsapparaat. In het ziekenhuis behandelt een fysiotherapeut met name patiënten die een operatie hebben ondergaan of die vanwege een (chronische) aandoening hun lichamelijke conditie moeten verbeteren. Door middel van bewegingsoefeningen en adviezen wordt het herstel bevorderd.
Roomservicemedewerker
Roomservice medewerkers zijn herkenbaar aan de roze blouse en donkere kleding. Zij verzorgen onder meer de maaltijden op de verpleegafdelingen, maar ze maken ook schoon en verrichten allerlei belangrijke hand- en spandiensten. Ze dragen er in allerlei opzichten toe bij dat gasten zich in het Deventer Ziekenhuis welkom voelen.
Afdelingsassistent
De afdelingsassistent is een belangrijke schakel in de logistiek van het ziekenhuis. Zo zorgt hij/zij er onder meer voor dat mensen binnen een ziekenhuis worden vervoerd, bijvoorbeeld van een operatiekamer naar de verpleegafdeling. Ook zorgen afdelingsassistenten er bijvoorbeeld voor dat voorraden worden aangevuld.
De ziekenhuisarts
Nieuw is de functie van de ziekenhuisarts in het Deventer Ziekenhuis. Sinds 2014 is dat een nieuwe, erkende functie in de Nederlandse zorg. Ons ziekenhuis is een van de zeven ziekenhuizen dat deze ziekenhuisartsen opleidt. De ziekenhuisarts is bij ons een generalistische specialist die verantwoordelijk is voor de dagelijkse klinische zorg. Hij of zij moet de brug slaan tussen diverse specialisten aan het bed van de patiënt. Als coördinator is hij niet medisch eindverantwoordelijk (dat blijft de specialist), maar is hij wel altijd op de afdeling aanwezig. Zo kan hij hét aanspreekpunt zijn voor patiënten en zorgverleners.
Vrijwilligers
Onze vrijwilligers staan in de centrale hal om bezoekers en patiënten een helpende hand te bieden. Ze maken een praatje, beantwoorden vragen, wijzen u de weg en ondersteunen u wanneer u moeilijk ter been bent. Weet u al voor aankomst dat u de hulp van een vrijwilliger nodig hebt, dan kunt u 24 uur van tevoren een vrijwilliger reserveren.
Stagiaires en leerwerkplek
In het Deventer Ziekenhuis bieden we vijf leerwerkplaatsen: twee voor studenten mbo-verpleegkunde en drie voor hbo-verpleegkunde. Zij runnen op speciaal hiervoor ingerichte verpleegafdelingen, onder toezicht van ervaren collega's, zelfstandig een unit en maken zo kennis met de praktijk van alledag. Voor henzelf wel zo prettig. Maar voor het ziekenhuis ook, omdat het straks (na het afstuderen) inwerktijd scheelt.