Transmuraal Logistiek Bureau (TLB)
Heeft u vóór of na een ziekenhuisopname zorg nodig? Bijvoorbeeld als u vooraf bepaalde medicatie moet gebruiken, of na de opname moet herstellen in een verpleeghuis? Of komt het voor dat u na een ziekenhuisopname hulp thuis wenst? Voor het regelen van zorg na een opname of behandeling in het ziekenhuis, belandt u vaak bij verschillende instanties. Dat is niet nodig. In Salland regelen de zorgverleners de voor- en nazorg voor u via 1 loket: het Transmuraal Logistiek Bureau (TLB).
In het Deventer Ziekenhuis regelen de Transferverpleegkundigen dit voor u. Zij zijn in dienst van het Deventer ziekenhuis en kijken samen met u naar de zorg die vóór of na ontslag nodig is. Wanneer u in aanmerking komt voor zorg regelt de Transferverpleegkundige dat u deze zorg krijgt.
Hoe werken wij?
Als uit de preoperatieve screening blijkt dat u in aanmerking komt voor zorg wordt u doorverwezen naar het zorgloket. U bezoekt de Transferverpleegkundige bij het zorgloket, route 93 of zij bellen u. In dit gesprek wordt uw zorgvraag inzichtelijk gemaakt.
Bij een plotselinge opname in het ziekenhuis komen wij bij u langs op de verpleegafdeling om met u (en uw familie) te bekijken welke zorg u nodig heeft en kunt krijgen. Wij proberen de zorg zo mogelijk bij de aanbieder van uw voorkeur maar zijn hierbij afhankelijk van de beschikbare zorg in de regio.
Naar huis met thuiszorg/ huishoudelijke hulp
Welke hulp krijgt u bij Thuiszorg? Hierbij kunt u denken aan:
Hulp bij wassen, douchen, aan-en uitkleden en zo nodig in-en uit bed helpen.Zo nodig hulp bij toedienen en/of aanreiken van medicatie.Inzet van hulpmiddelen thuis.
Wilt u hulp bij het boodschappen halen, maaltijdenservice, personenalarmering en/of sleutelkastje? Wij leggen u uit waar u dit zelf kunt regelen.
Naar huis met huishoudelijke hulp
Wij kunnen u adviseren over het aanvragen van huishoudelijke hulp in uw gemeente. Of u wel of geen recht hebt op hulp verschilt per gemeente. Bij een gezonde partner heeft u GEEN recht op hulp. U kunt huishoudelijke hulp dan wel zelf inkopen (particulier of via een zorginstantie).
Tijdelijke opname verzorgingshuis/ Revalidatie in een verpleeghuis
Soms komt het voor dat u op kosten van de zorgverzekeraar kunt verblijven in een verzorgingshuis voor herstel na opname. De Transverpleegkundige kan dit pas tijdens een opname beoordelen na overleg met de fysiotherapeut en verpleegkundige.
Wanneer uw specialist en/of fysiotherapeut revalidatie in een verpleeghuis noodzakelijk vinden, dan regelt de (transfer)verpleegkundige dit voor u. Hiervoor bezoeken wij u tijdens uw opname in het ziekenhuis.
Regelingen en kosten thuiszorg
Regelingen
Wijkverpleging (persoonlijke verzorging en verpleging) valt onder de Zorgverzekeringswet (ZVW). Persoonlijke verzorging voor jeugd tot 18 jaar valt onder Jeugdhulp (gemeente).Begeleiding en huishoudelijk hulp vallen onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (gemeente). De Wet Langdurige Zorg is er voor mensen die 24 uur dag intensieve zorg of toezicht nodig hebben en dit niet in hun eigen huis kunnen krijgen.
Kosten voor de thuiszorg
Wijkverpleging
Ontvangt u thuis verpleging of verzorging? Deze zorg valt onder de basisverzekering van de Zorgverzekeringswet. Behalve als u een indicatie voor verblijf heeft of wanneer u verzorging in combinatie met begeleiding ontvangt.
Begeleiding
Bent u 18 jaar of ouder? Dan betaalt u een eigen bijdrage voor ondersteuning die u thuis krijgt vanuit de WMO.