Spreekuren gynaecologie
Naast een algemeen spreekuur, biedt de poli Gynaecologie ook nog verschillende andere spreekuren. Een overzicht.
Het proces
Als u zich meldt bij de balie ontvangt de poli-assistente u. Zij registreert uw komst, waarna u in de wachtkamer kunt plaatsnemen. U krijgt een (geel) registratievel mee, dat u aan de gynaecoloog geeft zodra deze u binnen roept. Soms roept de poli-assistente u vooraf op voor het meten van de lengte, het gewicht en de bloeddruk, waarna u weer in de wachtkamer plaatsneemt.
Beeldscherm
In de wachtkamer hangt een beeldscherm waarop de wachttijden voor de verschillende gynaecologen staan. Hoewel een ieder probeert u op de afgesproken tijd te zien, kan het door omstandigheden zo zijn dat u later wordt geholpen. Mocht het echter dusdanig later zijn dan gepland, schroom dan niet dit te melden aan de balie.
Het gesprek
Het eerste bezoek aan de gynaecoloog begint met een gesprek waarin u uw klacht vertelt en de gynaecoloog u vragen stelt. Zonodig kunt u thuis alvast opschrijven wat u wilt vertellen. Na het gesprek volgt meestal een lichamelijk onderzoek. Het komt regelmatig voor dat bij het 1e polikliniekbezoek de oorzaak van uw klachten nog niet duidelijk is. Vaak is dan verder onderzoek nodig.
Vervolg
Na afloop van het consult bij de gynaecoloog wordt er eventueel via de poli-assistente een nieuwe afspraak gemaakt of aanvullend onderzoek afgesproken. U kunt zich hiervoor melden bij een van de kamers naast de balie.
Urgentiespreekuur
Het urgentiespreekuur is voor patiënten die op (relatief) korte termijn moeten worden gezien. Hiervoor kan een huisarts telefonisch overleggen met de poli-assistente, of de dienstdoende gynaecoloog. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij het vermoeden van ernstige aandoeningen als kanker. Overigens kan bij acute, ernstige problematiek de huisarts bellen voor een consult diezelfde dag.
Urogynaecologiespreekuur
Patiënten met gecompliceerde problematiek betreffende verzakkingen en incontinentie worden op dit spreekuur door de gynaecoloog samen met een uroloog gezien. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat u ondanks een eerdere operatie blijvende of opnieuw klachten heeft van een verzakking. Samen met de uroloog kan dan naar een passende oplossing voor uw probleem worden gezocht.
Colposcopiespreekuur
Dit spreekuur is voor patiënten waarbij er na eerder (bevolkingsonderzoek) een afwijking is gevonden in een uitstrijkje van de baarmoedermond. Echter ook bloedverlies bij gemeenschap is een reden om door de huisarts naar dit spreekuur te worden verwezen. Bij dit onderzoek wordt met een microscoop naar de baarmoedermond (cervix) gekeken. Door het aanbrengen van een azijnzuur- en jodiumoplossing worden eventuele afwijkende cellen aangetoond. Zonodig worden hapjes weefsel (biopten) of een plakje weefsel (lisexcisie) van de cervix weggenomen voor nader onderzoek via Pathologie. Het is raadzaam om iemand mee te nemen naar dit spreekuur, aangezien sommige patiënten na een dergelijke ingreep korte tijd wat klachten hebben.
Vulvapoli
In het Deventer Ziekenhuis kijken en dermatoloog én gynaecoloog samen naar complexe klachten aan de vulva (= uitwendige geslachtsdelen bij de vrouw). Het gaat hier om klachten als: jeuk of branderige pijn aan de schaamlippen, pijn bij het vrijen, kapotte plekjes, kloofjes of bultjes aan de schaamlippen, etc. De patiënt wordt eerst gezien en onderzocht door de dermatoloog; direct daarna gezien/onderzocht door de gynaecoloog waarna de patiënt besproken wordt door beide specialisten. Bijna altijd zal een speculumonderzoek ('ïnwendig kijken') plaatsvinden. Soms wordt er direct een biopsie gedaan: onder plaatselijke verdoving wegname van een heel klein stukje huid van de schaamlippen.Ook wordt vaak een kweek van de afscheiding van de vagina ingezet. Alles bij elkaar duurt het onderzoek ongeveer een half uur. Het grote voordeel van dit gemeenschappelijke spreekuur van dermatoloog en gynaecoloog is dat de ervaring van beide specialisten in een consult maximaal gebruikt kan worden. Na dit consult van de vulvapoli krijgt de patiënt zoveel mogelijk direct een diagnose en behandelingsadvies.
Seksuologiespreekuur
Op de polikliniek gynaecologie is een seksuoloog aanwezig. Hier worden zowel mannen als vrouwen gezien met problemen op seksulogisch gebied, nadat zij eerder bij een gynaecoloog of uroloog zijn geweest. Soms vinden gesprekken plaats naast een door de specialist ingestelde behandeling of bekkenbodemfysiotherapie.
Bekkenbodemspreekuur
Meer dan 1 miljoen volwassenen in Nederland ondervindt hinder in het dagelijks leven van èèn of meerdere bekkenbodemproblemen. Daardoor kunnen zij last hebben van urineverlies, ontlastingsproblemen, pijnklachten in het bekken of de onderbuik of seksuele problemen. Dit spreekuur wordt gehouden door de continentieverpleegkundige.
Poliklinische operaties (POK)
Op de Dagbehandeling worden door de gynaecoloog kleine, poliklinische ingrepen gedaan. Voor deze ingrepen is geen verdoving door een anesthesist nodig (eten en drinken vooraf kan gewoon), u wordt niet opgenomen, en kunt na de ingreep direct naar huis. Voorbeelden van kleine ingrepen zijn: het kijken in de baarmoeder (hysteroscopie), het verwijderen van kleine poliepen uit de baarmoeder, of sterilisaties via de baarmoeder. De wachttijden voor een poliklinische ingreep zijn in het algemeen kort. De afspraak wordt via de balie van de Gynaecologie (route 125) gemaakt. Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de balie van de Dagbehandeling (route 150). Eventuele vervolgafspraken worden na de ingreep gemaakt via de balie van de Gynaecologie.