Lijn 1 30 maart 2021
Ons ziekenhuis kent diverse laboratoria, zoals het Laboratorium voor Klinische Farmacie en Toxicologie (KFTL) / Klinische Chemie (KCL) / Medische Microbiologie en Infectiepreventie (LMMI) / Klinische Pathologie. Hier vindt u diverse nieuwtjes van deze laboratoria. De nieuwtjes verschijnen ook in Lijn 1, de speciale nieuwsbrief voor huisartsen.
Farmacogenetica aanvragen (KFTL)
Er wordt steeds vaker farmacogenetisch onderzoek aangevraagd. Alleen de aanvraag ervoor is echter voor het KFTL onvoldoende. Er moet gespecificeerd worden welk farmacogenetisch onderzoek u bepaald wilt hebben.
Advies voor de meest voorkomende aanvragen van huisartsen / psychiaters:
Clopidogrel – CYP2C19 genotypering
Psychofarmaca – CYP2D6 en CYP2C19 genotypering
Fenytoine – CYP2C9 genotypering
Tramadol, codeine – CYP2D6 genotypering
Voor overige geneesmiddelen is het advies te overleggen met de dienstdoend ziekenhuisapotheker (telefoon 0570-535353; doorverbinden met 7006)
U kunt de farmacogenetische bepalingen: CYP2D6, CYP2C19 en CYP2C9 zowel digitaal aanvragen als aankruisen op het papieren aanvraagformulier van het Klinisch Farmaceutisch en Toxicologisch Laboratorium (www.labgids.dz.nl, aanvraagformulier geneesmiddelspiegels).
Indien na overleg met de dienstdoend ziekenhuisapotheker besloten wordt ander farmacogenetisch onderzoek aan te vragen willen we u vragen dit handmatig op bovengenoemd aanvraagformulier te noteren.
Bloedafname KCL Koningsdag en Bevrijdingsdag
Op Koningsdag (dinsdag 27 april) en Bevrijdingsdag (woensdag 5 mei) zijn de servicepunten bloedafname gesloten. Op woensdag 5 mei kunnen huisartsen patiënten (voor spoed) doorverwijzen voor bloedonderzoek naar het servicepunt bloedafname Rielerenk in het Deventer Ziekenhuis.
COVID-19 diagnostiek
Coronavirus diagnostiek is en blijft belangrijk, daarom vinden we het van groot belang om deze diagnostiek aan onze aanvragers, te kunnen aanbieden. In het verleden hadden we tekort aan reagentia en testen voor COVID-19 PCR, waardoor we deze diagnostiek niet optimaal konden aanbieden aan onze aanvragers.
Om dit te verhelpen heeft het Laboratorium voor Medische Microbiologie en Infectiepreventie van het Deventer Ziekenhuis de afgelopen tijd geïnvesteerd in een nieuw apparaat waarop COVID-19 PCR diagnostiek gedaan kan worden. Op dit nieuwe apparaat kunnen dagelijks grote aantallen patiëntmateriaal getest worden en deze diagnostiek kunnen we per heden ook aan u aanbieden.
Middels deze weg willen we mededelen dat, indien u patiënten heeft die in aanmerking komen voor coronavirus diagnostiek (COVID-19 PCR) deze diagnostiek op het LMMI verricht kan worden, net als alle andere diagnostiek die u naar ons stuurt. We werken eraan om deze diagnostiek ook middels de digitale aanvraagmodule aan te bieden.
Helicobacter pylori antigeen test digitaal
Vanaf heden kan de Helicobacter pylori antigeen test (uit feces) digitaal aangevraagd worden. Wat ons betreft heel graag zelfs, het proces wordt daardoor efficiënter.
Aanvraagformulier Laboratorium voor Medische Microbiologie en Infectiepreventie
Om de aanvragen voor het Laboratorium voor Medische Microbiologie en Infectiepreventie te vergemakkelijken zijn we bezig met het vereenvoudigen en up to date maken van ons aanvraagformulier. We werken aan een aanvraagformulier waarop alle onderzoeken voor het LMMI aangevraagd kunnen worden. Een eerste versie van dit formulier hebben we gestuurd naar de HCDO-kwaliteitscommissie en een ander huisarts ter becommentariëring.
Daarnaast, is de digitalisering van onze aanvragen een speerpunt voor dit jaar. We willen middels deze weg aankondigen dat we dit jaar een project gaan starten ten behoeve van digitalisering van de microbiologische aanvragen. Dit zal een langdurig traject zijn waarbij we ook uw hulp zullen vragen om de digitale aanvragen goed en gebruiksvriendelijk in te richten. Doel van het project is om alle aanvragen voor microbiologische onderzoeken, naast de serologische testen die op dit moment al digitaal aangevraagd kunnen worden, digitaal aan te bieden.
Fecesdiagnostiek op parasieten
Het Laboratorium voor Medische Microbiologie van het Deventer Ziekenhuis gaat de fecesdiagnostiek op parasieten aanpassen. Vanaf 25 januari worden de aanvragen voor parasieten diagnostiek in feces verricht door middel van feces parasieten polymerase chain reaction (PCR). De gevoeligheid van de PCR is hoger dan de gevoeligheid van het traditionele cysten/wormeieren-onderzoek en de TFT.
Voor het insturen van feces materiaal voor parasieten onderzoek volstaat één potje in plaats één TFT-set met drie feces potjes. Hiermee wordt de aanvraag patiëntvriendelijker en gemakkelijker om in te sturen. Het enkelvoudige potje voor de feces diagnostiek dient tot ongeveer halverwege gevuld te worden.
Met de routine feces parasieten PCR wordt specifiek getest op de aanwezigheid van:
- Giardia lamblia- Cryptosporidium species- Entamoeba histolytica
Sporadisch voorkomende parasieten als Cyclospora, Isospora belli worden door de PCR niet gedetecteerd. Ook apathogene soorten als Dientamoeba fragilis, Blastocystis species, Entamoeba dispar, Entamoeba coli, Endolimax nana of Iodamoeba butschlii worden m.b.v. de PCR niet gevonden.
Indien een uitgebreid onderzoek nodig is, verzoeken we u vriendelijk een TFT-setje in te sturen, volgens het TFT-instructieformulier op de website van het Deventer Ziekenhuis (onder afdeling medische microbiologie bij afname-instructies lichaamsmateriaal).
Het “Aanvraagformulier voor parasitologisch onderzoek en onderzoek bij verdenking van infectieuze diarree door het Laboratorium voor Medische Microbiologie en Infectiepreventie”, wordt aangepast voor deze wijziging in diagnostiek.
Bij het ontbreken van specifieke klinische gegevens (b.v. langdurig diarree, buikpijn, recent tropenbezoek - waar?-, etc.) als indicatie voor uitgebreide diagnostiek, zal de routine diagnostiek worden ingezet.
Bij vragen met betrekking tot het parasietenonderzoek kunt u contact opnemen met het Laboratorium Medische Microbiologie en Infectiepreventie (artsen-microbioloog en/of medisch moleculair microbioloog). In de loop van het jaar zal de feces diagnostiek verder geoptimaliseerd worden, hierover zullen aanvullende nieuwsberichten worden gestuurd.