Menu
Nieuws Lijn1

Zorg voor atriumfibrilleren beter door regionale samenwerking

3 oktober 2024

Recentelijk hebben HCDO, Deventer Ziekenhuis en de Nederlandse Vereniging van Cardiologie (NVVC), een intentieverklaring voor atriumfibrilleren zorg ondertekend.

Belang keten

Met de ondertekening van deze intentieverklaring erkennen de partijen het belang van goede ketenzorg voor atriumfibrilleren. De intentieverklaring staat niet op zich, maar is tevens een akkoord voor het werken volgens de gemaakte regionale afspraken voor deze patiëntencategorie. Deze regionale samenwerking zorgt ervoor dat alle patiënten die atriumfibrillerenzorg nodig hebben naar het juiste adres worden verwezen en optimale zorg krijgen.

De samenwerking is van groot belang, omdat atriumfibrilleren een ouderdomsziekte is en naar mate de leeftijd stijgt de kans op atriumfibrilleren sterk toeneemt. Doordat steeds meer mensen een hogere leeftijd bereiken en doordat de atriumfibrilleren gerelateerde risicofactoren toenemen zal het aantal mensen met atriumfibrilleren de komende jaren fors stijgen.

Atriumfibrilleren zorg betreft ketenzorg waarbij de huisartsen en cardiologen verantwoordelijk zijn voor de behandeling van deze patiënten. Het HCDO werkt volgens NHG-Standaard Atriumfibrilleren en het Deventer Ziekenhuis werkt volgens de richtlijnen van de ESC. Deze richtlijnen sluiten echter niet geheel op elkaar aan en een Landelijke Transmurale Afspraak ontbreekt. Om zorg te dragen voor goede ketenzorg hebben Ype Tuininga en Jan van Wijngaarden (cardiologen van het Deventer Ziekenhuis), Inge Maassen (huisarts met aandachtsgebied atriumfibrilleren en hartfalen), Anne-Margreet Strijbis (de projectleider atriumfibrilleren NVVC Connect) en Marcella de Geest (beleidsadviseur Hart- en Vaatcentrum Salland) regionale werkafspraken opgesteld.

De algemene doelstellingen voor het opstellen van de werkafspraken van zowel het HCDO, Deventer Ziekenhuis als NVVC Connect zijn:
• kwalitatief goede en betrouwbare zorg;
• efficiënte zorg volgens de geldende richtlijnen;
• optimale afstemming tussen alle zorgverleners;
• de juiste patiënt, op de juiste plaats, op de juiste plek, op het juiste moment;
• het centraal registreren van de kwaliteitsindicatoren.


Q&A

Wat gaat er concreet veranderen door deze intentieverklaring?

Door deze intentieverklaring verbeteren wij (de huisartsen en de cardiologen) samen de atriumfibrillerenzorg. De cardiologen en huisartsen geven op regionaal niveau invulling aan het bieden van de juiste zorg op de juiste plek door de juiste professional. Hiermee wordt zorggedragen voor vroegtijdige opsporing en een optimale behandeling.

Wat betekent het voor huisartsen?

Er zijn afspraken gemaakt over de samenwerking rondom de atriumfibrilleren patiënten. Door deze afspraken weten de huisartsen precies wanneer ze met welke professional kunnen bereiken over de patiënt. Is het een patiënt die directe hulp nodig heeft, dan kan bijvoorbeeld de dienstdoende cardioloog gebeld worden en vindt er dus meteen afstemming plaats. Wanneer het minder urgent is kan de expertise van de cardioloog ook ingezet worden, maar dan bijvoorbeeld doormiddel van een poliklinische afspraak.

Wat betekent het voor de patiënten?

De patiënt krijgt optimale atriumfibrilleren zorg (onder andere doordat er goede afstemming is tussen de cardiologen en huisartsen) dichtbij huis als het kan en alleen in het ziekenhuis als het moet.

Gerelateerde berichten

Alle informatie en communicatie tussen verwijzers en het Deventer Ziekenhuis wordt op het patiëntenportaal MijnDZ en in de toekomst op het PGO getoond. Dit geldt niet alleen voor het Zorgverlenersportaal, maar ook voor alle verwijzingen die via ZorgDomein plaatsvinden.

Naar alle Lijn1 berichten