Mazelen diagnostiek
29 mei 2024
Op dit moment zien we een toename van het aantal besmettingen met mazelen. Mazelen is een meldingsplichtige ziekte (B2). Zorgverleners moeten mazelen binnen een dag melden aan de regionale GGD. Omdat we mazelen heel lang nauwelijks hebben gezien, hierbij een update over diagnostiek en wijze van lab-aanvragen.
Symptomen
Mazelen begint vaak plotseling met algehele malaise, koorts, conjunctivitis, verkoudheid en hoesten. Na 3-7 dagen ontstaat er vaak een gegeneraliseerd grofvlekkig exantheem dat ruw aanvoelt. Bij een gecompliceerd beloop kan onder meer een otitis, pneumonie en/of encefalitis worden gezien.
Diagnostiek recente mazeleninfectie
We tonen op de volgende manieren een recente mazeleninfectie aan:
* Bij minder dan 7 dagen na ontstaan van exantheem
Via PCR op klinisch materiaal. Kies één van deze opties:
* Bij meer dan 7 dagen na ontstaan van exantheem
Via PCR op klinisch materiaal (kies één van bovengenoemde drie opties).Én via infectie serologie, het aantonen van zowel mazelenspecifieke antistoffen IgG als IgM in het bloed (serum, bloedbuis met gele dop)Serostatus bepalen voor eventuele vaccinatie
Het bepalen in hoeverre iemand nog (voldoende) beschermd is tegen het mazelenvirus gebeurt:
Aanvraag-instructies
Voor Mazelen IgG (serostatus): Kruis op ons digitale aanvraagformulier, tabblad infectieserologie, het vakje mazelenvaccinatiestatus aan (onder het kopje ‘vaccinatiestatus’).Voor het aantonen van IgG en IgM mazelenspecifieke antistoffen IgG als IgM in het bloed (serum): Kruis op ons digitale aanvraagformulier, tabblad infectieserologie, het vakje Mazelen IgG en IgM aan (onder het kopje ‘overige infectieserologie’).Voor PCR op EDTA: kruis op ons digitale aanvraagformulier, tabblad infectieserologie, het vakje Mazelen PCR aan.Voor PCR op urine: via papieren aanvraagformulier, kruis het materiaal aan en vul onder ‘PCR overig’ handmatig Mazelen PCR in, onder het kopje ‘Anders’.Vragen of meer informatie?
Voor vragen of intercollegiaal overleg met de dienstdoende arts-microbioloog, bel: (0570) 535087. Kijk voor meer informatie ook op www.rivm.nl/mazelen en LCI richtlijnen.
Gerelateerde berichten
Alle informatie en communicatie tussen verwijzers en het Deventer Ziekenhuis wordt op het patiëntenportaal MijnDZ en in de toekomst op het PGO getoond. Dit geldt niet alleen voor het Zorgverlenersportaal, maar ook voor alle verwijzingen die via ZorgDomein plaatsvinden.
Naar alle Lijn1 berichten