Berichtgeving borstkanker en dicht borstklierweefsel
4 november 2024
Op dit moment is er veel media-aandacht rondom het Bevolkingsonderzoek Borstkanker en dicht borstklierweefsel. Wij begrijpen heel goed dat deze berichtgeving onrust veroorzaakt bij onze patiënten en daardoor ook veel vragen bij de huisartsen binnenkomen. Op dit moment is MRI voor dicht borstklierweefsel (nog) geen standaard zorg en wordt niet vergoed, dus maken wij voor deze indicatie geen MRI in het Deventer Ziekenhuis.
Waar gaat het om?
In Nederland wordt bij vrouwen tussen de 50-75 jaar, via het Bevolkingsonderzoek, een mammografie gemaakt van de borst(en). Bij vrouwen met zeer dicht borstklierweefsel (densiteit D) zijn afwijkingen in de borst op een mammogram minder goed te zien. Ongeveer 8% van de gescreende vrouwen heeft zeer dicht klierweefsel. Een Nederlands onderzoek (Dense Studie) liet zien dat er bij deze groep vrouwen een meerwaarde is voor het verrichten van een MRI-scan aanvullend op het mammogram in het kader van de borstkankerscreening.
Mate van densiteit:
A. Vrijwel volledig opgebouwd uit vet
B. Verspreid fibroglandulair weefsel
C. Heterogeen dens fibroglandulair weefsel
D. Zeer dens fibroglandulair weefsel
Wat is de densiteit van de patiënt?
Wanneer er een mammogram in ons ziekenhuis wordt gemaakt dan wordt de mate van densiteit in het verslag gemeld. Dit doen wij al jaren. Wij houden ons daarbij aan de wereldwijd gebruikte standaard. Patiënten kunnen hun verslag lezen in de persoonlijke omgeving in het patiëntenportaal.
Mammografie bijna altijd voldoende
Bij de meeste vrouwen geeft de mammografie van het Bevolkingsonderzoek voldoende informatie en worden de meeste tumoren wel gevonden. Wanneer een vrouw wordt verwezen, kunnen we in het Deventer Ziekenhuis aanvullende beeldvorming verrichten, dit hoeft niet altijd een MRI-scan te zijn. Het genoemde nadeel voor de vrouwen van het verrichten van een MRI-scan, zoals vals-positieve uitkomsten, kunnen (onterecht) zorgen voor onrust bij vrouwen en doen een extra beroep op capaciteit van middelen en zorgpersoneel. Het is daarom belangrijk dat deze risicoschatting en verwachtingen van een vrouw met dicht klierweefsel t.a.v. de MRI en de mogelijke voor- en nadelen met haar worden besproken.
Zorgcapaciteit
Wanneer er op basis van risicofactoren zoals zeer dicht klierweefsel bij vrouwen van 50-75 jaar in gesprek met de zorgprofessional de wens bestaat om een MRI aan te vragen dan loopt deze aanvraag niet via het zorgpad borstkanker. Aangezien zeer dicht klierweefsel voor deze groep alleen een risicofactor is voor borstkanker en er nog geen verdenking op borstkanker is, is er medisch gezien geen reden voor een korte doorstroomtijd. Alleen als er een verdenking is op borstkanker op het mammogram bij het bevolkingsonderzoek wordt het zorgpad borstkanker (met vaststaande korte doorstroomtijden) opgestart en wordt de patiënt verwezen naar de ziekenhuizen en zo nodig aanvullend onderzoek verricht. Indien meer vrouwen met dicht klierweefsel (vastgesteld bij het bevolkingsonderzoek) worden verwezen voor MRI, dan leidt dit tot een groter beroep op de MRI-capaciteit binnen de reguliere gezondheidszorg. De toenemende vraag naar MRI’s voor borstkankerzorg en andere medische specialismen zet de capaciteit en doorlooptijden in ziekenhuizen verder onder druk. Als er klachten zijn, ook nadat een vrouw recent bij het Bevolkingsonderzoek geweest is, kan er zo nodig (via Zorgdomein) verwezen worden naar het Borstcentrum in het Deventer Ziekenhuis. Zoals u op TV en in de krant heeft kunnen lezen doen dokters hun best om MRI wel een standaard onderdeel van het Bevolkingsonderzoek borstkanker te maken voor die vrouwen waarvoor dat nuttig is. Op dit moment is MRI voor dicht borstklierweefsel (nog) geen standaard zorg en wordt niet vergoed, dus maken wij voor deze indicatie geen MRI in het Deventer Ziekenhuis.
Meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen kunt u vinden op de volgende websites:
https://www.rivm.nl/bevolkingsonderzoek-borstkanker
https://www.nabon.nl/nieuws/oproep-nabon-rondom-berichtgeving-zeer-dicht-borstklierweefsel-en-mri/
https://radiologen.nl/nieuws/mri-screening-bij-vrouwen-met-dicht-borstklierweefsel
Gerelateerde berichten
Alle informatie en communicatie tussen verwijzers en het Deventer Ziekenhuis wordt op het patiëntenportaal MijnDZ en in de toekomst op het PGO getoond. Dit geldt niet alleen voor het Zorgverlenersportaal, maar ook voor alle verwijzingen die via ZorgDomein plaatsvinden.
Naar alle Lijn1 berichten