Klinische Pathologie (voor verwijzers)
De afdeling Pathologie verzorgt histologisch, cytologisch, immunologisch, (beperkt) moleculair biologisch en postmortaal onderzoek voor huisartsen.
Aanvraagformulieren
Huisartsen
Klik via deze link aanvraagformulieren en selecteer en download het juiste aanvraagformulier.
Cytologisch onderzoek
In tegenstelling tot histologie is er bij cytologisch spoedonderzoek (CITO) in de meeste gevallen wel tijdwinst te behalen. De tijd tussen een punctie en een diagnose is bij een CITO onderzoek ongeveer drie uur. Vermeld duidelijk op het aanvraagformulier dat het een CITO betreft en vermeld tevens naam en telefoonnummer van de inzender.
Bij cytologie zijn er twee belangrijke soorten onderzoek te onderscheiden:
1.) cervix cytologie: onderzoek naar baarmoederhalskanker, met uitzondering van het bevolkingsonderzoek, door middel van het screenen van uitstrijkjes. Gebruik hiervoor ons Aanvraagformulier indicatieve cervixcytologie
2.) klinische cytologie: alle overige cytologie.
Gebruik alleen formulier Aanvraagformulier niet cervicale cytologie met uitzondering van de Mammapoli.
Zie de doorlooptijden Klinische Pathologie voor de actuele tijden.
De bovenstaande materialen dienen samen met een volledig ingevuld 'niet-cervicaal cytologie formulier' te worden ingezonden, behalve cervixuitstrijken.
Op het formulier dienen de volgende gegevens te staan:
- Patiëntgegevens;
- Naam insturend arts;
- Telefoon nummer insturend arts;
- Aard materiaal;
- Vraagstelling (zo volledig mogelijk invullen);
- Op werkdagen (8.00 uur tot 16.00 uur): Lever een zo groot mogelijk volume en af bij de afdeling Pathologie. Bij bloederig vocht voegt u Heparine* toe;
- Na 16.00 uur, in het weekend en/of met feestdagen: minimaal 50 ml in container/reageerbuis (met sta-rand)/spuit afgesloten met dop in koelkast bij KCL deponeren. Bij bloederig vocht voegt u Heparine* toe;
- Indien er minder dan 50 ml vocht wordt ingestuurd dan kunt u contact opnemen met onze dienstdoende patholoog via de receptie van het ziekenhuis (toestelnummer: 99).
Apotheek Deventer Ziekenhuis:
* Heparine capsule 5ml (5000IE/ml), toevoegen 1 ml heparine op 25 ml vocht.
Telefoonnummer cytologie: 2955
Spoed (cito) aanvraag
Dit type onderzoek is alleen geïndiceerd indien de diagnose directe consequenties heeft voor het medisch handelen.
Een CITO- of spoedaanvraag levert in sommige gevallen tijdwinst op. De winst is dat de (voorlopige) diagnose de volgende dag door de patholoog wordt doorgebeld.
Vermeld duidelijk op het (digitale) aanvraagformulier dat het een CITO aanvraag betreft en vermeld tevens de naam en het telefoonnummer van de inzender.
Downloads
Afname / inzendinstructies
Hier kunt u de documenten van de Klinische Pathologie raadplegen
Histologisch onderzoek
Bij spoedonderzoek moet in acht worden genomen dat sommige verrichtingen niet direct uitgevoerd (kunnen) worden, omdat zij veel tijd vergen. Inherent aan de gevraagde snelheid maakt de korte fixatieduur het soms onmogelijk bepaalde markers betrouwbaar aan te tonen.
Zie de doorlooptijden Klinische Pathologie voor de actuele tijden
Obductie
Obductie is onderzoek van het lichaam na overlijden. Gewoonlijk is het aan de nabestaanden van de overledene om te beslissen of zij al dan niet toestemming geven voor het uitvoeren van de obductie. Het onderzoek wordt verricht door een patholoog. Obductie omvat zowel uitwendig als inwendig onderzoek. Bij een inwendig onderzoek worden er kleine weefselstukjes uitgenomen. Daarna worden de organen teruggeplaatst in het lichaam en het lichaam wordt gesloten. Van de obductie is dan niets meer te zien, tenzij sprake is geweest van een schedellichting. Is dit laatste aan de orde, dan wordt de nabestaanden hiervoor apart om toestemming gevraagd. Bij het onderzoek van de hersenen is het niet mogelijk om het brein terug te plaatsen. Het brein wordt na het afronden van het onderzoek op een later tijdstip gecremeerd.
Als behandelend huisarts kunt u een verzoek tot het verrichten van een obductie indienen door middel van het aanvraagformulier obductie.
Indien u voorafgaand aan de obductie telefonisch wilt overleggen met de patholoog, is deze tijdens kantooruren te bereiken via het secretariaat pathologie (0570-535088) en buiten kantooruren zo nodig oproepbaar via de telefooncentrale van het DZ. Het aanvraagformulier mailt u naar: pathologie@dz.nl
Obducties worden gedurende openingstijden van het laboratorium Klinische Pathologie verricht, in afstemming met het mortuarium. Er wordt naar gestreefd om de obductie uit te voeren op de dag van aanvraag. Obducties worden niet in het weekend uitgevoerd.
Indien de obductie in het DZ wordt uitgevoerd, draagt het ziekenhuis de kosten van de obductie zelf; de vervoerskosten zijn voor de nabestaanden en zijn afhankelijk van de rouwvervoerder.
Onderzoek algemeen
Voor adequate en snelle afhandeling van het onderzoek is het van belang om het (digitale) formulier volledig in te vullen, relevante klinische gegevens te vermelden en een duidelijke vraagstelling te formuleren. Ook moeten de NAW-gegevens, geboortedatum en BSN nummer van de patiënt, naam en telefoonnummer van aanvrager duidelijk vermeld worden.
Vermeld tevens het aantal meegestuurde potten, buisjes of glaasjes en etiketteer deze met de naam en geboortedatum van de patiënt.
Maak, indien van toepassing, een onderverdeling (in Romeinse cijfers) naar de aard en herkomst van het materiaal.
Acceptatie van aanvragen kan in principe alleen plaatsvinden indien aan de volgende voorwaarden is voldaan:
- het patiëntenmateriaal is geïdentificeerd met naam en geboortedatum;
- het aanvraagformulier is volledig ingevuld (gegevens patiënt, aanvrager, soort materiaal, datum afname van het materiaal, relevante klinische gegevens);
- er is voldaan aan het juiste transportmedium.
Een lijst van factoren die de uitvoering van het onderzoek kunnen beïnvloeden:
- Geen fixatie, te lang droog staan van weefsel;
- Liquor niet op kamertemperatuur en niet direct naar de afdeling Cytologie gestuurd.
Services voor huisartsen
De afdeling Pathologie verzorgt histologisch, cytologisch, immunologisch, (beperkt) moleculair biologisch en postmortaal onderzoek voor het Deventer Ziekenhuis en huisartsen. Het laboratorium verleent services voor het gehele onderzoekspakket tijdens kantooruren. Buiten deze uren kunnen in principe alleen spoedobducties, vriescoupes en spoedcytologie in overleg met de dienstdoende patholoog worden aangevraagd.
Voor het opsturen van materiaal zie inzendinstructies huisartsen
Openingstijden
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 - 16.30 uur.
Contact
Tijdens deze uren is het laboratorium telefonisch bereikbaar 0570 53 50 88 en is het mogelijk om patiëntenmateriaal voor onderzoek in te leveren. Buiten deze uren kun je contact opnemen met de dienstdoende patholoog. Deze is te bereiken via de telefoniste 0570 53 53 53.
Suggesties en klachten
Het laboratorium voor Klinische Pathologie staat open voor suggesties van aanvragers en gebruikers om onze dienstverlening te verbeteren. Ook ideeën voor het verbeteren en/of aanvullen van onze site ontvangen wij graag.
Als u klachten heeft over onze dienstverlening dan verzoeken wij u vriendelijk om dit aan ons kenbaar maken en om ons in de gelegenheid te stellen onze dienstverlening, indien mogelijk, te verbeteren en/of aan te passen.
Stuur een mail naar: pathologie@dz.nl of bel ons via 0570 53 50 88