Klinisch Chemisch Laboratorium (voor verwijzers)
Ons Klinisch Chemisch Laboratorium verricht diverse diensten voor verwijzers in ons verzorgingsgebied. Een overzicht van onze diensten.
Bereikbaarheid KCL
Het klinisch chemisch laboratorium verricht de klinisch chemische diagnostiek voor de eerste lijn binnen het gehele adherentiegebied van het Deventer Ziekenhuis. Op het KCL werken klinisch chemici en een arts-trombosedienst/ antistollingscentrum. De klinisch chemici adviseren huisartsen en specialisten over de onderzoeken en het interpreteren van de uitslagen. Bovendien zijn zij verantwoordelijk voor het uitgeven van bloedproducten voor transfusie.
Bereikbaarheid
U kunt ons telefonisch bereiken onder de volgende telefoonnummers:
Secretariaat klinische chemie
Tijdens kantooruren: 0570-535085 (niet bereikbaar buiten kantooruren)
Dienstdoende klinisch chemicus
Tijdens kantooruren 0570-535041. Buiten kantooruren (via receptie Deventer Ziekenhuis 0570-535353)
Trombosedienst
Tijdens kantooruren: 0570-535086/0570-535089 (niet bereikbaar buiten kantooruren)
Antistollingscentrum
Tijdens kantooruren 0570-536276. Buiten kantooruren (via receptie Deventer Ziekenhuis 0570-535353).
Labgids
Deze database bevat zo'n 900 laboratoriumtesten van de klinische chemie, medische microbiologie en klinische farmacie. U vindt er o.a. informatie over:
- Indicatiestelling
- Afnamemateriaal, afnamecondities, bewaarcondities
- Doorlooptijden, verzending (naar externe laboratoria, incl. aanvraagformulieren)
- Referentiewaarden (leeftijdsafhankelijk)Interpretatie van uitslagen
- Kostprijzen
- Verantwoordelijke laboratoriumspecialist voor consultfunctie
Lab-aanvragen/ bloedafname
Vrijwel alle veel voorkomende aanvragen kunnen elektronisch worden aangevraagd. Indien u laboratorium onderzoek bij een patiënt wilt laten uitvoeren vragen wij u het digitale aanvraagformulier volledig in te vullen (NAW gegevens patiënt, geboortedatum, BSN nummer) en uw naam als aanvrager. Indien voor een onderzoek de patiënt nuchter dient te zijn gelieve de patiënt dan zelf duidelijk hierover instrueren.
Download hier de digitale lab-aanvraagformulieren
Indien een onderzoek ontbreekt op het formulier:
- U kunt het formulier uitprinten en het onderzoek bijschrijven op het formulier (loopbriefje).
- In bijzondere situaties graag even telefonisch overleg.
- Voor enkele onderzoeken is het niet mogelijk om deze op een decentraal servicepunt bloedafname af te nemen omdat na afname snel een bewerking nodig is. Het systeem waarschuwt hiervoor, raadpleeg eventueel de labgids.
Spoed
Tijdens kantooruren heeft het de voorkeur de patiënt op de polikliniek bloedafname in het Deventer Ziekenhuis (route 40) bloed te laten afnemen. S.v.p. op het digitale aanvraagformulier aangeven dat het gaat om poliklinische spoed en de patiënt een spoedafspraak laten maken.
Huisbezoek
Indien bij de patiënt thuis bloed dient te worden afgenomen, kunt u dit in het digitale formulier aanvinken. Vervolgens selecteert u de regio waarin de patiënt woonachtig is. Op basis van de geselecteerde regio zal de eerstvolgende datum van bloedafname in de kalender worden geselecteerd. Gelieve de adresgegevens van de patiënt controleren, dit in verband met mogelijk tijdelijk verblijf elders.
Bij spoed is het mogelijk de datum aan te passen, dit is niet mogelijk op de dag zelf, gelieve dan bellen met: 0570-535086 / 0570-535089.
Labaanvragen zorgverlenersportaal
Informatie over het zorgverlenersportaal met betrekking tot labaanvragen staat vermeld op de website.
Bloedafname
Voor de eerste lijn staat de polikliniek bloedafname (route 40) in het Ziekenhuis alle werkdagen van 7.30 uur – 17.00 uur tot uw beschikking. Daarnaast staan we elke ochtend op vele servicepunten bloedafname klaar voor u en uw patiënten. Voor bloedafname is het maken van een afspraak noodzakelijk. Dit dient de patiënt zelf te doen, dit kan online via het patiëntenportaal MijnDZ of telefonische via de afsprakenlijn voor bloedafname (0570) 53 54 64.
Informatie over plaatsen en tijden van de servicepunten bloedafname kunt u vinden op de website van het Deventer Ziekenhuis.
DVT-protocol
Bij verdenking op Diepe Veneuze Trombose gelieve het aanvraagformulier “Verdenking Diepe Veneuze Trombose” in te vullen.
U kruist op het aanvraagformulier hoge of lage verdenking DVT aan (DVT is op basis van NHG standaard Diepe Veneuze Trombose M86) en geeft het formulier mee aan de patiënt.
Anemieprotocol
Interpretatie anemieprotocol staat vermeld in het document: anemieprocotol voor huisartsen regio Deventer.
Uitslagen
Uitslagverwerking
De uitslagverwerking verloopt digitaal. Op dezelfde ochtend dat bij een patiënt bloed is afgenomen zal er in de namiddag een elektronische uitslag/bericht worden verstuurd naar uw HIS. Ook is het mogelijk om uitslagen op te zoeken in het Zorgverlenersportaal. De ervaring leert dat de uitslagen al veel eerder beschikbaar zijn in het Zorgverlenersportaal dan het EDI-bericht dat voor uw HIS is verzonden.
Ook wordt er nog vaak om uitslagen uit praktijken gebeld. Wij raden dit sterk af om privacy redenen. Het is voor ons onmogelijk om te controleren wie er belt. Wij verzoeken u dan ook dit niet te doen maar uitslagen op te zoeken in het Zorgverlenersportaal.
Bij onduidelijke resultaten of indien u toelichting nodig heeft bij uitslagen zijn we uiteraard altijd bereid deze te verstrekken.
Uitslag (doorbellen)
Doorbellen
Er worden alleen afwijkende uitslagen doorgebeld. Voor criteria zie het kopje Doorbelcriteria.
Nabepaling
Digitaal
Wanneer het materiaal al is afgenomen en in bewerking is genomen op het laboratorium is het nog maximaal 5 dagen mogelijk om voor bepaalde testen nabepalingen aan te vragen uit het materiaal. Verzoeken tot nabepalingen kunnen per e-mail worden gedaan via kcladministratie@dz.nl
Telefonisch
U kunt een nabepaling telefonisch aanvragen bij het secretariaat van klinische chemie, te bereiken op telefoonnummer: 0570-535085. Vervolgens dient u de aanvraag van de nabepaling per mail te bevestigen naar kcladministratie@dz.nl
Doorbelcriteria
Indien bij een patiënt voor de eerste keer laboratoriumresultaten worden gevonden waarbij de doorbelgrens wordt overschreden, wordt u telefonisch geïnformeerd. Dit als extra service om u er op te attenderen dat er sterk afwijkende uitslagen zijn gevonden.
Uitbesteed onderzoek
Het KCL besteedt een gedeelte van aangevraagde verrichtingen uit naar andere laboratoria. Deze laboratoria zijn ISO 15189 geaccrediteerd en voldoen daarmee aan de kwaliteitseisen, die wij stellen aan klinisch chemisch onderzoek. In rapportage van onderzoek wordt aangegeven, welk deel van de onderzoeken de KCL zelf verricht en welk deel is uitbesteed naar derden.
Indien u een lijst wenst te ontvangen van de laboratoria en de bijbehorende uitbesteedde verrichtingen, kunt u contact opnemen met de kwaliteitsafdeling van het KCL via de mail.
Urine diagnostiek
Voor urine diagnostiek zijn urinebekers en buizen beschikbaar.
Het verzoek aan u om de patiënt voor een urine-onderzoek een urinebekertje en een buis mee te geven. Voor de patiënten staat op de website de instructiefilm ‘Urine verzamelen uit een urinepotje’.
Uitzondering
Alleen voor het urinesediment dient u het transparante zakje met puntbodembuis (urinebuis conische bodem) mee te geven. Mocht u door de voorraad heen zijn dan kunt u nieuwe voorraad bestellen via poct@dz.nl
Fertiliteitsonderzoek
Voor het fertiliteitsonderzoek kunt u gebruik maken van het fertiliteitslaboratorium dat onderdeel uitmaakt van het klinisch chemisch laboratorium.
Informatiefolders voor patiënten
Diabetes Zorggroep Huisartsen en CRP-D-dimeer
Met de Diabetes Zorggroep is afgesproken dat u teststrips kunt bestellen voor de Accuchek bloedglucose meter. Bestellingen voor strips, prikpennen, urinepotjes en CRP-kits kunt u doen via het mailadres poct@dz.nl.