Wordt uw kind opgenomen?
Als uw kind zo ziek is en in het ziekenhuis verblijft willen we die ervaring zo prettig mogelijk laten verlopen. Voor u en uw kind. Op de Kinderverpleegafdeling zijn zorgverleners die speciaal voor kinderen zorgen.
Bij een opname wordt vrijwel altijd rekening gehouden met de leeftijd van kinderen die er al liggen en u kunt als ouder 24 uur per dag bij uw kind zijn.
Voorbereiding
Als uw zoon of dochter binnenkort opgenomen op de kinder-jeugdafdeling (KJA). Hier leest u in het kort over de gang van zaken op deze afdeling.
Voorbereiding thuis
Opname in het ziekenhuis kan een ingrijpende gebeurtenis voor uw kind zijn. Hoe uw kind erop reageert, is moeilijk te voorspellen. Een ziek kind, met misschien ook pijn, heeft grote behoefte aan geborgenheid en veiligheid. Juist op dat moment moet het de vertrouwde omgeving verlaten. Door een goede voorbereiding thuis kan uw kind de opname makkelijker doorstaan en verwerken. Hoe u dat kunt doen leest u hier:
Algemeen
- Zorg dat u zelf goed op de hoogte bent van wat er gaat gebeuren.
- Begin enkele dagen tot een week voor opname uw kind voor te bereiden op de ziekenhuisopname. Eerder voorbereiden heeft geen zin. Kinderen vergeten immers weer veel en kunnen hierover fantaseren. Kinderen hebben behoefte aan herhaling en zullen niet alles in 1 keer kunnen verwerken. Kom daarom regelmatig op de opname terug.
- Vergeet niet te vertellen dat huilen mag en boos zijn ook. Laat uw kind merken dat het niet voor straf naar het ziekenhuis gaat. Vertel dat uw kind er zelf niets aan kan doen. En heel belangrijk; vertel uw kind hoe lang het gaat duren en dat het weer thuis komt.
Onderzoek en/of behandeling
- Zorg dat de informatie, die u geeft, over het betreffende onderzoek of behandeling aansluit bij de leeftijd en het karakter van uw kind. Vertel eerlijk wat er gaat gebeuren. Ga er niet al te diep op in. Vertel in eenvoudige woorden wat er gaat gebeuren en probeer u in te leven in de belevingswereld van uw kind. Bijvoorbeeld bij een 'slangetje in de neus' kunnen kinderen aan een echte slang denken, terwijl er een “rubberen” of “plastic” slangetje wordt bedoeld.
- Vertel vooral wat uw kind zal voelen, bijvoorbeeld een stethoscoop en een po voelen koud aan. Maar ook hoe het zich zal voelen.
- Vertel wat het mogelijk zal horen, ruiken, zien en hoe iets smaakt.
- Vergroot het gevoel van veiligheid. Vertel dat u mee gaat naar een onderzoek of de behandeling.
Ziek of kinderziektes?
- Heeft uw kind 3 weken of korter voor de opname een kinderziekte gehad of met kinderen gespeeld met bijvoorbeeld de bof, rode hond of waterpokken? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan de KJA, het telefoonnummer vindt u aan het eind.
- Heeft uw kind koorts of is het flink verkouden 1 dag voor de opname? Dan verzoeken wij u 1 dag voor de opname contact op te nemen met de behandelend specialist. Hij/zij beoordeelt op dat moment of de geplande operatie of het onderzoek kan doorgaan. Als dat niet zo is, stelt de specialist de behandeling uit.
Meenemen
Wat u voor uw kind moet meenemen:
- verzekeringsgegevens
- patiëntenpas
- medicijnen die uw kind al gebruikt
- nachtkleding en voldoende kleding voor overdag
- schoenen
- toiletartikelen (o.a. tandenborstel en tandpasta)
- knuffel/speen
- speelgoed
Opname
De dag vóór opname wordt u gebeld tussen 14.00 en 17.00 uur over het tijdstip van opname en eventuele instructies, tenzij de opnametijdstip al bekend is. De opnametijd is voor 14.00 uur nog niet bekend.
Meenemen
Neem voor uw kind het volgende mee:
- verzekeringsgegevens
- patiëntenpas
- medicijnen die uw kind al gebruikt
- nachtkleding en voldoende kleding voor overdag
- schoenen
- toiletartikelen (o.a. tandenborstel en tandpasta)
- knuffel/speen
- speelgoed
Aankomst op de afdeling
Op de afgesproken dag en tijd meldt u zich bij de KJA, route 100. Een verpleegkundige brengt u naar de kamer van uw kind en laat u de rest van de afdeling zien. Hij of zij vraagt ook naar de verzorging en benadering van uw kind. U kunt zelf natuurlijk ook vragen stellen.
Huisregels
- Ouders zijn dag en nacht welkom bij hun kind, dit vergroot het gevoel van veiligheid.
- Kinderen verblijven voor alle specialismen op de kinderafdeling. Is uw kind opgenomen door de kinderarts? Dan komt de kinderarts van maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur langs. Zorg dat u dan op de kamer bent. Is uw kind opgenomen door een andere specialist? Dan komt de specialist op maandag tot en met vrijdag langs. Dit is niet op een vast tijdstip.
- Druk bij dringende zaken op de bel (de witte stekker met het rode kruis).
- In de speelkamer mogen geen medische handelingen worden verricht, i.v.m. gevoel van veiligheid.
- Ook op de kamer worden zo min mogelijk medische handelingen verricht.
Rooming-in
- 1 ouder kan blijven slapen. Een logeerbed wordt bij uw kind gezet. Zorg dat het bed van uw kind altijd bereikbaar blijft.
- Neem passende nachtkleding, eventueel een ochtendjas en toiletartikelen mee. Klap het bed 's ochtends na het ontbijt op, zodat het bed van uw kind bereikbaar is
- Ouders kunnen vóór 12 uur bij de roomservicemedewerker terecht om een warme maaltijd te bestellen. Dit kan voor een bedrag van € 7,50. Uiteraard kunt u ook kiezen voor een broodmaaltijd voor € 2,50. U kunt dan samen met uw kind mee-eten. Deze maaltijd kunt u rond 16.00 uur afrekenen, dit ook weer bij de roomservicemedewerker. Dit is alleen mogelijk via contactloos betalen.
- Ook ouders die niet inroomen kunnen tegen betaling een een maaltijd bestellen bij de roomservicemedewerker.
Informatieverstrekking
Wij verstrekken geen informatie over uw kind aan anderen dan de contactpersoon. Alleen ouders/verzorgers mogen dag en nacht voor informatie naar de afdeling bellen.
Begeleiding bij onderzoeken en behandeling
In principe kunt u bij alle onderzoeken en behandelingen aanwezig zijn. Bepaalde handelingen, zoals bloedprikken en röntgenfoto’s maken, moeten soms direct worden uitgevoerd. Zij worden vaak als vervelend ervaren. Uw aanwezigheid is voor uw kind erg belangrijk.
Verblijf
U en uw kind zijn van harte welkom op de afdeling.
Een dag op de afdeling
07.15 uur Verpleegkundige dagdiensten beginnen.
08.00 uur Roomservice brengt het ontbijt, ook voor de ouder die is blijven slapen
08.30 uur Douchen/wassen en aankleden.
09.00 uur Overdracht tussen zaalarts en verpleegkundige.
10.00 uur Drinken en fruit wordt gebracht
11.45 uur Eten in de speelkamer met elkaar of op de eigen kamer
12.30 uur Middagrust: slapen of tot rust komen op eigen kamer tot 14.30 uur
14.30 uur Drinken. Speelkamer is open tot 16.45 uur. Bezoekuur begint.
15.15 uur Verpleegkundige overdracht naar de avonddienst
16.45 uur Maaltijd wordt uitgedeeld
19.00 uur Einde bezoektijd.
22.45 uur Overdracht naar de nachtdienst
De tijden die vermeld staan zijn streeftijden. Koffie/thee voor ouders is de gehele dag verkrijgbaar uit de automaat in de ouderkamer.
Bezoek
- Bezoek is welkom tussen 14.30-19.00 uur. Komt er bezoek bij een kind waarvan de ouders niet aanwezig zijn, dan dienen deze zich te melden bij de balie van de afdeling.
- Naast de ouders, mogen er niet meer dan 2 bezoekers zijn, omdat dit voor uw kind/andere patiënten een belasting kan zijn.
- Ouders zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van broertjes/zusjes. Zij mogen niet zonder toezicht van een ouder op de afdeling/speelkamer spelen.
- Wilt u met uw kind de afdeling verlaten, graag even melden bij de verpleegkundige.
- Het toilet voor bezoekers is buiten de afdeling.
Hygiëne maatregelen
- Wilt u de ruimtes waar u gebruik van maakt netjes achterlaten (speelkamer/ouderkamer).
- U kunt eten en drinken voor eigen gebruik meenemen en gebruik maken van de koelkast in de ouderkamer. Graag de producten voorzien van naam en datum.
- Soms is het nodig dat uw kind alleen ligt. Dat kan zijn bij een besmettelijke ziekte of wanneer veel rust belangrijk is. Bij een besmettelijke ziekte worden isolatiemaatregelen gehanteerd en krijgt u instructie van de verpleegkundige.
- Zorg ervoor dat er niet teveel speelgoed op de kamer van uw kind is en het bed van uw kind altijd bereikbaar is voor de verpleegkundige.
- I.v.m. schoonmaken, het speelgoed op de kamer houden.
- Let op: Het Deventer Ziekenhuis is een van de shared care centra van het Prinses Máxima Centrum. Kinderen met kanker kunnen voor de oncologische zorg in ons ziekenhuis terecht. Het is heel belangrijk dat de voorgeschreven isolatie maatregelen strikt in acht worden genomen.
Ontslag
Ontslag gaat in overleg met de arts en de verpleging. Dit kan op verschillende momenten van de dag/week plaatsvinden . De zaalarts komt voor ontslag meestal nog langs, daarna worden eventueel controleafspraken en recepten voor medicatie nog geregeld. Nadat uw kind met ontslag is gegaan zal u per mail een link toegezonden worden waarin u gevraagd wordt uw ervaringen met onze afdeling te delen. Wij zouden het zeer op prijs stellen als u deze invult.
Internetten, televisie kijken en telefoneren
Met de iPad bij het bed kan uw zoon of dochter gratis radio luisteren, tv kijken en telefoneren.Het beeldscherm niet gebruiken bij baby's tot 1 jaar i.v.m. rust.Geen televisie aan bij slapende kinderen, u kunt hiervoor naar de ouderkamer.Mobiel bellen: i.v.m. storing niet binnen een straal van 1.5 meter bij de apparatuur.Na 19.00 uur buiten de afdeling mobiel bellen, i.v.m. de avondrust van de patiënten.Wifi is vrij te gebruiken op de KJA. Deze Wifi is niet beschermd of beveiligd voor ongewenste informatie voor kinderen. Wees hier alert op. Kies op uw eigen meegebrachte smartphone, laptop of tablet het Wifi netwerk BEZOEKERS om verbinding te kunnen maken. Zie ook www.mijnkindonline.nl
Roomservice
Op de Kinder- en Jeugdafdeling wordt het eten en drinken verzorgt door roomservicemedewerkers Ze zijn herkenbaar aan het roze shirt en donkerblauwe broek. Zij komen de verschillende keren per dag bij uw kind op de kamer. Naast het verzorgen van eten/drinken zijn de roomservicemedewerker er ook voor het aanvullen van de kamers. Linnengoed, luiers en materialen die nodig zijn voor het verblijf van uw kind. Heeft u wensen op dat gebied, vraag het aan de roomservicemedeweker.
Flesvoeding
In het ziekenhuis is flesvoeding aanwezig. De roomservicemedewerker maakt de flesvoeding voor de komende 24 uur. Dit wordt bewaard in de koelkast van de afdelingskeuken. Op de flesjes staan de naam van uw kind, het voedingstijdstip, datum en hoeveelheid vermeld. Gebruikt u liever uw eigen voeding, neem dit gerust mee. U kunt deze voeding geven aan de roomservicemedewerker. Wilt u liever zelf de meegebrachte voeding klaarmaken dan kunt u de voeding in overleg op de kamer klaarmaken.
Speelkamer
Op de Kinder- en Jeugdafdeling (KJA) is een speelkamer waar je van alles kunt: bouwen, tekenen, computeren, verven, kleien … Medisch pedagogisch zorgverleners begeleiden kinderen bij hun spel en doen soms observaties die nodig zijn voor het zorgproces. Voor oudere kinderen is er een tienerkamer waar je ff lekker kunt chillen, tv kijken of kunt gamen. En als je lang in het ziekenhuis moet liggen, hebben we zelfs een ziekenhuisschool. Iedere woensdagochtend komen de Cliniclowns langs. Zij vermaken de jonge patiëntjes met een praatje, liedje, grap of grol.
Ziekenhuisschool
Aan het Deventer Ziekenhuis is een Consulent Onderwijs aan Zieke Kinderen verbonden. Kinderen en jongeren die worden opgenomen komen, afhankelijk van de duur van de opname en de gezondheidstoestand van het kind in aanmerking voor het volgen van onderwijs.
Ouderkamer
Voor de ouders/verzorgers is dag gratis koffie en thee verkrijgbaar uit de automaat in de ouderkamer/tienerkamer op de afdeling.
Kaartje sturen
Kinderen en jongeren vinden het leuk om post te ontvangen. Brieven of kaarten kunnen gestuurd worden naar: Deventer Ziekenhuis, Kinder-/jeugdafdeling (naam kind), Postbus 5001, 7400 GC Deventer. Of stuur een kaartje via kaartje2go, zo steun je de vrienden van het Deventer Ziekenhuis.
Rechten en plichten
Op de verpleegkamer vindt u informatie over de KJA Op de KJA hebben u en uw kind rechten en plichten, maar een arts of hulpverlener ook. Zo hebben u en uw kind bijvoorbeeld het recht om te weten wat er met uw kind aan de hand is (recht op informatie). Wat de diagnose is en aan welke behandeling de arts denkt. De gegevens van uw kind worden bijgehouden in een medisch dossier. Artsen en verpleegkundigen geven dan ook alleen informatie aan het kind en de ouders. Wilt u meer informatie over patiëntenrechten, lees dan de informatie over rechten en plichten op www.dz.nl. Kijk ook op www.jadokterneedokter.nl van de Stichting Kind en Ziekenhuis. www.kindenziekenhuis.nl.
Klachten
Het Deventer Ziekenhuis hecht veel waarde aan een goede behandeling en verzorging van zijn patiënten. Toch kan het voorkomen dat u over sommige onderdelen van het verblijf van uw kind op de KJA minder tevreden bent. Problemen rondom de behandeling kunt u het beste bespreken met degene die uw kind behandelt. Als het niet lukt om de klacht met de zorgverlener of met het hoofd van de afdeling te bespreken, neem dan contact op met de klachtenfunctionaris. Meer informatie leest u in de folder 'Een klacht'. De verpleegkundige kan u deze folder geven.
Vragen?
Bij vragen kunt u contact opnemen met:
- Kinder- en jeugdafdeling, tel.: (0570) 53 53 20.
Wie werken er op de kinderafdeling?
Kinderarts/zaalarts
Dit is hoofdbehandelaar en eindverantwoordelijk voor de medische behandeling van uw kind. Overige specialisten o.a. chirurgen, kno-artsen. Op de afdeling is ook een zaalarts in opleiding voor kinderarts en behandelt onder supervisie van de kinderarts.
Kinderverpleegkundige
Coördineert alle zaken rondom de directe patiëntenzorg. Op de afdeling werken we patiëntgericht, zodat u zoveel mogelijk één aanspreekpunt hebt voor de medisch/psychosociale zorg. Op het witte bord tegenover de boombalie, kunt u zien welke verpleegkundige/pedagogische medewerker, die dag voor uw kind zorgen. U kunt bij ze terecht met alle vragen rondom de zorg.
Medisch pedagogisch zorgverlener
De medisch pedagogisch zorgverlener biedt via spel of gesprek begeleiding aan kinderen om de ziekenhuisopname zo goed mogelijk te doorstaan.
Maatschappelijk werker
Voor ouders kan ziekte, behandeling en opname van het kind kan veel spanning/stress geven. Maatschappelijk werk kan u hierbij hulp bieden.
Kinder-en jeugdpsycholoog
Ziekte en behandeling kunnen aanleiding geven tot psychische problemen. Psychische problemen kunnen een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van ziekte zoals buikpijn, hoofdpijn. Psychologisch onderzoek en behandeling maakt deel uit van de behandeling in deze situaties
Roomservice
Voor alle zaken rondom eten en drinken kunt u terecht bij de roomservice, zij zijn gekleed in roze polo. Ook verzorgen zij op de kamers het linnengoed, luiers e.d.
Andere medewerkers
Afdelingssecretaresse, huishoudelijke dienst, en fysiotherapeuten. Bij een langere ziekenhuisopname kan er gebruik worden gemaakt van de ziekenhuisschool.
Operatie
Als uw kind een operatie ondergaat, mag één ouder/verzorger aanwezig zijn bij de inleiding van de narcose op de operatiekamer. Het is belangrijk dat u en uw kind goed voorbereid zijn.
- U kunt uw kind voorbereiden aan de hand van boekjes over het ziekenhuis.
- Vertel uw kind dat u mee gaat naar de inleiding van de operatie en dat u er weer bent als uw kind wakker wordt. Vertel bijvoorbeeld dat er in de operatiekamer veel mensen aanwezig zijn in pakken. Uw kind wordt onder narcose gebracht met een kapje of een injectie zoals in het beeldverhaal is te zien.
- Na de operatie kan uw kind pijn hebben (bijvoorbeeld na een amandeloperatie), vertel dat die pijn weer over gaat. Geef ook uitleg over de dingen die uw kind ziet als hij wakker wordt, bijvoorbeeld infuus of katheter. Na een operatie kan uw kind dorst hebben of misselijk zijn.
- Als u hulp of advies nodig heeft bij de begeleiding of voorbereiding van uw kind kunt u een beroep doen op de medisch pedagogisch zorgverlener van het ziekenhuis. Zij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 en 16.00 uur, tel.: 0570 53 5161.
- Kijk ook voor meer tips en informatie op de website van Stichting Kind en Ziekenhuis, www.kindenziekenhuis.nl.
Een lege maag voor de operatie
In verband met de veiligheid moet uw kind een lege maag hebben voor de operatie. Voor kinderen gelden de volgende afspraken hierover.
Begeleiding van uw kind naar de operatiekamer
Als uw kind een (spoed)operatie ondergaat, mag één ouder/verzorger aanwezig zijn bij de inleiding van de narcose. Het is belangrijk dat u en uw kind goed voorbereid zijn op de narcose. Bij de inleiding van de narcose is het volgende van belang:
- U moet op de afgesproken tijd op de afdeling aanwezig zijn.
- U en uw kind mogen geen sieraden dragen tijdens de inleiding van de narcose. Uw kind mag ook geen nagellak dragen. Dit is in verband met de hygiëne. Lang haar kunt u het beste bij elkaar binden, in een vlecht of een staart.
- De anesthesist kan u verzoeken de kamer te verlaten als dit noodzakelijk is voor het kind.
- Ga niet met een lege maag naar de operatie afdeling. Door spanning en een lege maag is de kans op flauwvallen aanwezig.
Eén ouder/verzorger mag ook aanwezig zijn bij het uitslapen van uw kind op de nabehandelingskamer. De verpleegkundige van de nabehandelingskamer belt naar de afdeling als u naar uw kind kunt komen.
Nazorg
Ontslag gaat in overleg met de arts en de verpleging. Dit kan op verschillende momenten van de dag/week. De afdelingsarts komt voor ontslag meestal nog langs.
Op de dag dat uw kind naar huis gaat, krijgt u van de arts en/of de verpleegkundige informatie over gewenste voeding, gebruik van medicijnen, instructies en leefregels. Ook hoort u of en wanneer u nog met uw kind voor controle terug komt.
Wij horen graag uw ervaring
De ervaringen van u en uw kind horen wij graag. Wilt u, als uw kind weer thuis is, (samen) de digitale vragenlijst invullen?
Weer thuis
Uw kind is nog niet meteen 'de oude' en moet in veel gevallen nog lichamelijk herstellen. Uw kind heeft ook enige tijd nodig om weer in het ritme van alledag te komen. Sommige kinderen zijn door het verblijf in het ziekenhuis duidelijk uit hun doen en zijn een periode eenkennig, willen de veiligheid van de ouders extra voelen. Dat kan dagen, weken duren. Hier volgen enkele praktisch tips hoe u hier mee om kunt gaan:
- Blijf de eerste tijd zoveel mogelijk thuis.
- Ga niet onverwacht weg. Regel als u toch weg moet, een oppas die uw kind goed kent.
- Ga de eerste keren weer mee naar de peuterspeelzaal, het dagverblijf, de crèche of de kleuterschool.
- Ga niet direct met vakantie en stel een geplande vakantie, indien mogelijk, even uit. Sommige kinderen hebben er vlak na een verblijf in het ziekenhuis moeite mee zich in een andere omgeving dan die van thuis prettig te voelen.
- Zorg voor speelgoed dat kapot mag gaan of waar mee gegooid mag worden, bijvoorbeeld met een bal. Uw kind kan door de ziekenhuis ervaringen boosheid opgekropt hebben. Dan is dit een geoorloofde manier om dit alsnog te uiten. Ook helpen een dokterssetje, verkleedkleren en allerlei andere materialen om 'ziekenhuisje' mee te spelen de ervaringen van uw kind te verwerken.
- Probeer, zonder dat te forceren, met uw kind over de ziekenhuis ervaring te praten.
- Neem uw kind lekker bij u in bed, of leg een matrasje naast uw bed, als uw kind daar behoefte aan heeft. Na een paar nachten kan uw kind weer in zijn eigen bed slapen. Als het dan 's nachts (angstig) wakker wordt stel uw kind dan gerust. Het open laten van de deur van uw slaapkamer en het laten branden van een klein lichtje kunnen ook geruststellend zijn.