Kom in Beweging - Voor een opname
Wordt u binnenkort opgenomen in het ziekenhuis? Probeer tot uw opname in beweging te blijven, door activiteiten op uw eigen niveau te blijven doen. Hoe beter uw conditie is bij binnenkomst in het ziekenhuis, hoe beter u de ziekenhuisopname door komt. Ook beïnvloedt het uw opnameduur en hoe snel u weer kunt functioneren op uw oude niveau.
Voor een opname
Weinig bewegen voor en tijdens een ziekenhuisopname leidt tot achteruitgang van onder andere de breinfunctie, spierkracht en conditie. Dit kan leiden tot functieverlies. Dit levert een gevaar op na opname, waarbij er sprake kan zijn van blijvende verminderde zelfstandigheid.
Wordt u binnenkort opgenomen in het ziekenhuis? Probeer tot uw opname in beweging te blijven, door activiteiten op uw eigen niveau te blijven doen. Hoe beter uw conditie is bij binnenkomst in het ziekenhuis, hoe beter u de ziekenhuisopname door komt. Ook beïnvloedt het uw opnameduur en hoe snel u weer kunt functioneren op uw oude niveau.
Wanneer u twijfelt of u bepaalde activiteiten mag doen met uw klachten en/of aandoening, overleg dit dan met uw behandelend arts.
Beweegtips voor thuis
Beweeg tenminste 150 minuten per week matig intensief. De hartslag ligt daarbij iets hoger dan normaal en u raakt een beetje buiten adem. Maak een wandeling, een fietstocht of ga een zwemmen. Of neem de trap in plaats van de lift om uw conditie te verbeteren.
Doe 2x per week oefeningen
Natuurlijk kunt u ook oefenen bij een sportschool met begeleiding. Of heeft u wel eens overwogen om mee te doen aan Nederland in Beweging of om zelf oefeningen te doen? Bent u op zoek naar oefeningen? Kijk eens bij onze oefenprogramma's.
Zit niet te veel of te lang
“Zitten is het nieuwe roken.” Veel of lang achter elkaar zitten is niet goed. Probeer vaker even op te staan en als het kan een stukje te lopen. Lukt dit niet? U kunt ook oefeningen doen in de stoel.
Bewegen is leuk
U hoeft geen sporter te zijn om bewegen leuk te vinden. Vindt een activiteit waarbij u in beweging bent, die u leuk vindt om te doen. Dit helpt om het vol te houden!
Screening voor de operatie
De fysiotherapeut brengt samen met u in kaart hoe u voor de operatie optimaal in beweging kunt blijven. Dit kan variëren door uw huidige activiteiten te blijven doen en oefenprogramma's te doen, tot een intensief oefenprogramma bij de fysiotherapeut in de buurt.
Meenemen
Wat neemt u mee naar het ziekenhuis voor een opname?
- Uw patiëntenpas.
- Comfortabele dagelijkse kleding, ondergoed en pyjama.
- Comfortabele, stevige sloffen, schoenen en/of gympen.
- Toiletartikelen (kam, tandenborstel, tandpasta, zeep e.d.)
-
Gebruikt u een loophulpmiddel, zoals een rollator, stok of krukken?
Neem deze mee en gebruik deze tijdens de opname. - Medicijnen die u thuis gebruikt in de originele verpakking.
- Eventuele dieetvoorschriften.
- Eventuele hulpmiddelen, zoals een bril of gehoorapparaten.
Oefenprogramma's
Maak gebruik van onze speciale oefenvideo’s, die u op bed kunt uitvoeren, op een stoel of staand. Zo blijft u in beweging!
Dit oefenprogramma bestaat uit een aantal korte video’s, die de patiënt veelal in bed of op de stoel kan uitvoeren. Zo blijven conditie en kracht op peil. Advies is om deze oefeningen één tot twee keer per dag uit te voeren. De video’s zijn opgedeeld in lichte en zware video’s en ook aandoening specifiek. Omdat elk lichaam anders reageert op inspanning, zal het per dag verschillen hoe vaak iemand een oefening kan uitvoeren. Als een oefening te zwaar is of iemand is niet in staat om de oefening uit te voeren, sla deze dan over en bespreek dit met uw verpleegkundige of fysiotherapeut.
Zelf gezondheid meten?
Beweegt u voldoende?
Om uw conditie te onderhouden en op krachten te blijven wordt er geadviseerd om per week 150 minuten matig intensief te bewegen. Dit betekent dat, wanneer u beweegt, de hartslag iets hoger ligt dan normaal en u raakt een beetje buiten adem. Daarnaast wordt er geadviseerd om tweemaal per week spier- en botversterkende oefeningen te doen.
Tel uw stappen
Misschien heeft u een stappenteller of overweegt u om er één te gaan gebruiken. Probeer dan elke dag 10.000 stappen te halen. Het kan goed zijn dat 10.000 stappen voor u teveel is – kijk dan naar een aantal wat voor u haalbaar is en haal dit aantal dagelijks. Wanneer u uw conditie wilt verbeteren, kunt u kijken of u geleidelijk het aantal stappen per dag kunt verhogen.
Ademspiertraining
Binnenkort ondergaat u een hartoperatie. Hieronder leest u wat u kunt doen om
uzelf zo goed mogelijk voor te bereiden en de kans op een beter herstel te
vergroten.
Bewegen
Voor elke operatie is het
belangrijk om in beweging te blijven. Ook bij een hartoperatie! Tenzij uw
cardioloog u beperkingen heeft opgelegd, mag u binnen de grenzen van de klachten
in beweging blijven (wandelen, fietsen). Probeer hierbij eventueel gebruik te
maken van hulpmiddelen als dit het bewegen makkelijker maakt (rollator, e-bike).
Mocht u twijfels of vragen hierover hebben, bel dan gerust met de afdeling
Fysiotherapie: (0570) 53 50 35. Zij zullen u snel als mogelijk antwoord
geven op uw vragen.
Training ademspieren
Na de
operatie bestaat er een verhoogde kans op longcomplicaties. De fysiotherapeut
geeft u vóór de operatie ademspiertraining zodat u minder kans hebt op het
krijgen van een longcomplicatie. U komt hiervoor een aantal keren naar het
ziekenhuis. Afhankelijk van de vorderingen is dat een keer per week of een keer per
twee weken. De fysiotherapeut meet dan uw ademspierkracht en stelt het
oefenapparaat (zie foto) in op de juiste weerstand. Let er op dat dit streepje
op dezelfde weerstand blijft staan en niet per ongeluk verandert. U kunt de
weerstand op de goede stand terugzetten door aan het mondstuk te draaien.