Kom in Beweging - Tijdens een opname
Als u weinig beweegt en minder eet tijdens een opname, verliest u tot wel 5% van uw conditie en spierkracht per dag. Blijf in beweging, ook in het ziekenhuis.
Beweegtips
Om het bewegen te stimuleren biedt het ziekenhuis diverse mogelijkheden. Weet u niet wat u kunt doen om in beweging te komen? Lees dan onderstaande tips eens door.
Draag uw dagelijkse kleding
Probeer overdag zoveel mogelijk uw dagelijkse kleding te dragen. Zo bent u minder snel geneigd om in bed te gaan liggen en voelt u zich minder patiënt!
Maak dagelijks een wandeling
Op verschillende plekken in het ziekenhuis zijn wandelroutes en zitjes ingericht waar u alleen, of met uw bezoek, gebruik van kunt maken.
Gebruik de oefenruimte
Op elke afdeling is een oefenruimte aanwezig, waar u - in overleg met uw zorgverlener - gebruik van kunt maken. Zo kunt u bijvoorbeeld op verpleegafdeling G2 een (indoor) fietstocht maken door Deventer.
Doe een oefenprogramma
Als de oefenruimte nog een stap te ver is, kunt u op de TV op uw kamer gebruik maken van een van onze oefenprogramma's die het ziekenhuis aanbiedt.
Lunch gezamenlijk
Op enkele verpleegafdelingen kunt u lunchen in een gezamenlijke ruimte. Zo komt u in contact met anderen en bent u even van de kamer af.
Tijdens een opname
Als u eenmaal bent opgenomen, probeer dan zoveel mogelijk in beweging te blijven. Per dag dat u weinig beweegt kunt u tot wel 5% van uw conditie en spierkracht kwijt raken. Zo herstelt u langzamer. Het is verstandig om regelmatig te bewegen. Om het bewegen te stimuleren biedt het ziekenhuis diverse mogelijkheden.
Voor ouderen
Ouderen kunnen tijdens een opname snel achteruitgaan. Dit kan voor een deel voorkomen worden met goede voeding en voldoende beweging. Klik hier voor meer informatie.
Oefenprogramma's
Tijdens uw opname kunt u gebruik maken van een oefenprogramma, die u kunt uitvoeren op bed, op de stoel of staand. Zo blijft u in beweging!
Voeding
Tijdens opname in het ziekenhuis is goede en voldoende voeding belangrijk voor uw herstel. U heeft minstens zoveel nodig als normaal, ondanks dat u minder beweegt. Voldoende eiwit is belangrijk voor een goed herstel.
Voedingstips
- Neem vaker (karne)melk of yoghurt tussendoor of bij het brood.
- Verwen uzelf met een extra beschuitje met kaas bij het ontbijt.
- Probeer bij minder eetlust vaker iets tussendoor te nemen.
- Maak voor het eten een wandelingetje, zodat de eetlust toeneemt.
De plusbox
De plusbox is voor mensen die bij opname gescreend zijn en waarbij een risico op ondervoeding is gescoord.
Hulp nodig?
Als u hulp nodig heeft bij activiteiten kunt u hulp vragen aan uw verpleegkundige, of bij langdurige klachten aan het bewegingsapparaat kan uw behandelend arts de fysiotherapeut in consult vragen. Wanneer u twijfelt over wat u wel en niet mag doen, vraag het dan aan één van uw zorgverleners.