Sneller op de been dankzij ‘voorste benadering’
Na een heupoperatie dezelfde dag nog staan en alweer de eerste pasjes lopen. Het kan dankzij een nieuwe operatiemethode: de voorste benadering.
'Ik voel me beter dan ooit'
Dieneke Nijenhuis fietste snel na haar operatie in het Deventer Ziekenhuis met haar familie alweer op Terschelling rond en hoefde zich voor het slapen gaan niet steeds weer de vraag te snellen of ze nog pijnstillers moest nemen. Dankzij een nieuwe heup en de nieuwe operatietechniek, voelt ze zich ‘beter dan ooit’. Al een paar uur na de operatie moest ze met de fysiotherapeut op haar benen gaan staan en eerste pasjes lopen. ‘Dat klink best eng zo snel na de operatie, maar je voelt direct dat je been weer sterk is.’ Dieneke kan inmiddels weer op haar zij slapen en heeft meer nachtrust. ‘Het is me allemaal heel erg meegevallen.’
Sneller herstel
Bij een operatie aan het heupgewricht wordt de versleten heup vervangen door een heupprothese. Vroeger ging dat via de zijwaartse benadering, steeds vaker wordt in het Deventer Ziekenhuis gekozen voor de voorste benadering waarbij tussen de spieren door wordt geopereerd en geen schade aan spieren wordt aangericht. Belangrijke voordelen van de voorste benadering zijn een sneller herstel en een hoge stabiliteit van de heupprothese. De opname duur is kort, en de patiënt loopt minder lang met krukken en er zijn weinig regels of beperkingen na de operatie. Orthopedisch chirurg Joost Reuver: ‘Ik heb echt het idee dat mijn patiënten sneller revalideren en mooier en beter lopen dankzij de voorste benadering.’ De voorste benadering is niet geschikt voor alle patiënten, patiënten met afwijkende anatomie, zeer gespierde patiënten en patiënten met flink overgewicht komen in principe niet in aanmerking voor deze benadering.