Plastische chirurgie
Hier vindt u meer informatie over plastische chirurgie die vaak worden vergoed door uw verzekeraar. Voor ingrepen die niet worden vergoed verwijzen wij u naar Cosmetische Chirurgie Stedendriehoek.
Gelaat
U kunt bij ons terecht voor diverse gelaatsbehandelingen. De ingreep wordt uitgevoerd in de operatiekamers van het Deventer Ziekenhuis. Behandelingen die onder voorwaarden in aanmerking kunnen komen voor vergoeding zijn de ooglidcorrectie en de oorcorrectie.
Ooglidcorrectie
Overhangende bovenoogleden geven vaak een vermoeide en oud uitziende blik. Soms is er zoveel huidoverschot dat het gezichtsveld beperkt wordt. Dit kan dan leiden tot klachten over vermoeidheid en hoofdpijn. Een ooglidcorrectie biedt een oplossing. De operatie is relatief weinig belastend en geeft een langdurig resultaat.
In de zorgverzekeringswet is vastgelegd dat een ooglidcorrectie alleen vergoed wordt uit de basisverzekering als de oogleden verslapt zijn door een aangeboren afwijking of een vanaf de geboorte aanwezig chronische aandoening. Wel vergoeden veel verzekeraars een ooglidcorrectie vanuit een aanvullende polis als de overhangende oogleden het gezichtsveld beperken.
De correctie van wallen van de onderoogleden wordt niet vergoed. Het naar buiten draaien van het onderooglid wordt weer wel vergoed. Maakt u dus gerust een afspraak voor een eerste consult: dan kunnen wij beoordelen in hoeverre u voor vergoeding in aanmerking komt.
Oorcorrectie
Een oorcorrectie verhelpt het afstaan van de oren (flaporen). Afstaande oren zijn het gevolg van een abnormale vorm van het kraakbeen. Deze afwijking is meestal aangeboren. De correctie kan al plaatsvinden bij kinderen vanaf minimaal vier jaar en als de buitenste rand van het oor meer dan twee centimeter afstaat van het hoofd. In ieder geval moet het kraakbeen stevig genoeg zijn en het kind moet gemotiveerd zijn om de operatie en de nazorg te ondergaan.
Wat is de behandeling?
Borst
U kunt bij ons terecht voor diverse behandelingen aan de borst(en).
Behandelingen die in aanmerking kunnen komen voor vergoeding zijn:
- borstreconstructie
- tepelreconstructie en tatoeage
- borstverkleining
- kapsulectomie en prothesewissel
- mammareconstructie
Voor ingrepen die niet worden vergoed verwijzen wij u naarCosmetische Chirurgie Stedendriehoek.
Borstreconstructie
Na een borstamputatie kunt u kiezen voor een borstreconstructie. Het doel van een borstreconstructie is een borst te maken die de vorm en grootte van de andere borst of van de verwijderde borsten zo goed mogelijk benadert. Hiervoor zijn vaak meerdere operaties nodig en u moet geen wonderen verwachten. Een gereconstrueerde borst is nooit hetzelfde als de oorspronkelijke borst. De huid zal littekens hebben van de amputatie en de reconstructie. Van belang is echter dat een reconstructie uw persoonlijke keuze blijft.
Wanneer kan een borstreconstructie plaatsvinden?
Een borstreconstructie kan op twee momenten worden uitgevoerd:
- Aansluitend op een amputatie
Dit noemen we directe reconstructie. Over het algemeen wordt u door de algemeen chirurg opgenomen. - Op een later tijdstip
Dit noemen we uitgestelde reconstructie. Deze vindt plaats ruim een jaar na amputatie én afronding van de nabehandeling (chemotherapie of radiotherapie).
Borstverkleining
Er zijn veel vrouwen die last hebben van zware en/of hangende borsten. Door het gewicht van de borsten krijgen zij vaak pijn in de rug of schouders. Sommigen schamen zich ook voor hun grote borsten. Een borstverkleining is dan een goede optie. Als u duidelijke klachten heeft bij een cupmaat E of groter, u een gezond gewicht heeft en er een medische indicatie bestaat voor een operatie, worden de kosten in de regel vergoed door uw zorgverzekeraar.
Een borstverkleining is een operatieve ingreep, waarvoor u twee tot drie dagen in het ziekenhuis verblijft.
Kapsulectomie en prothesewissel
Het implanteren van borstprothesen is een snelle en betrouwbare methode voor het duurzaam vergroten van borsten. De borstprothese is echter lichaamsvreemd materiaal en wordt daarom door het lichaam omhuld door een dunne laag bindweefsel, kapsel genaamd. Bij sommige patiënten gaat dit kapsel schrompelen. Hierdoor kan uw borst hard worden, pijn gaan doen of van vorm veranderen.
Bij het gebruik van prothesen met een geruwd oppervlak is de kans op een schrompeling van het kapsel sterk verminderd, maar toch nog minimaal 5% in de eerste tien jaar na een borstvergrotende operatie. In dat geval kunnen wij het kapsel rond uw borstprothese verwijderen en de borstprothesen verwisselen of verwijderen. Voor deze operatie verblijft u twee tot drie dagen in het ziekenhuis. Het verwijderen van de kapsels wordt doorgaans door uw ziektekostenverzekeraar vergoed, echter de kosten voor nieuwe implantaten zijn meestal voor uw eigen rekening. Uw arts vraagt hiervoor een machtiging aan bij uw zorgverzekeraar.
Wat is de behandeling?
Buik
U kunt bij ons terecht voor diverse behandelingen aan de buik. De ingreep wordt uitgevoerd in de operatiekamers van het Deventer Ziekenhuis.
Behandelingen die in aanmerking kunnen komen voor vergoeding zijn:
- Buikwandcorrectie
- Lower body lift
Buikwandcorrectie
Een buikwandcorrectie is een operatie waarbij de chirurg het teveel aan vet en huid op de buik verwijdert en soms de afstand tussen de buikspieren corrigeert. Overtollige buikwandhuid en vet komen voornamelijk voor na sterk afvallen na overgewicht of na zwangerschappen. Dit kan leiden tot klachten van smetplekken of beknelling van de overtollige en vaak overhangende huid. Voor deze operatie verblijft u enkele dagen in het ziekenhuis.
Om voor vergoeding van een buikwandcorrectie in aanmerking te komen moet er sprake zijn van problemen zoals:
- een ernstige bewegingsbeperking veroorzaakt door het buikschort;
- een verminking van de buik als gevolg van ziekte, ongeval of een geneeskundige verrichting;
- continu aanwezige smetten in de huidplooien, waarbij een operatie de enige oplossing van het probleem vormt.
Lower body lift
U bent erg veel gewicht verloren als gevolg van een bariatrische ingreep zoals een gastric sleeve of een gastric bypass. U heeft daardoor erg veel huid over en u ondervindt daar hinder van. Dan komt u onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor een zogenaamde contourherstellende ingreep (body contouring). Een lower body lift is zo’n contourherstellende ingreep. Hierbij verwijderen we chirurgisch het huidoverschot rondom uw heupen.
Om de kwaliteit van onze zorg zo hoog mogelijk te houden volgen we hierin de richtlijn die staat op de site van de Nederlandse vereniging van plastische chirurgie.
Het verdient aanbeveling om een contourherstellende ingreep op verzoek van de patiënt te verrichten indien:
- er klachten zijn die gerelateerd zijn aan huid-subcutis overschot na bariatrische chirurgie;
- het post-bariatrisch traject succesvol is doorlopen met een BMI <35;
- de laatste bariatrische ingreep minstens 18 maanden geleden is;
- het gewicht aantoonbaar >12 maanden stabiel is;
- er geen psychologische contra-indicaties zijn;
- er geen (corrigeerbare) voedingsdeficiënties bestaan.
Wat is de behandeling?
Huidkanker en moedervlekken
U wordt doorverwezen naar de plastisch chirurg voor de behandeling van huidkanker als verwacht wordt dat een reconstructie op de plek van de verwijderde tumor noodzakelijk is. Een andere reden kan zijn dat de plek op een cosmetisch opvallende plek gelegen is. De meest voorkomende huidtumoren zijn het basaalcelcarcinoom, het plaveicelcarcinoom en het melanoom. Deze worden hieronder apart beschreven.
De behandeling van moedervlekken wordt om dezelfde redenen door de plastisch chirurg gedaan. Sommige moedervlekken moeten uit voorzorg worden verwijderd, omdat er een kans is dat deze later kwaadaardig kunnen worden.
Basaalcelcarcinoom
Het basaalcelcarcinoom is het meest voorkomende type huidkanker. Het is ook de minst kwaadaardige vorm van huidkanker: het groeit meestal langzaam en zaait bijna nooit uit. Tóch is behandeling wel belangrijk omdat het langzaam kan doorgroeien in omliggende weefsels. Ook kan het niet genezende huidwondjes geven die in de loop van de tijd steeds groter worden.
Plaveiselcelcarcinoom
Het plaveiselcelcarcinoom is na het basaalcelcarcinoom de meest voorkomende vorm van huidkanker. Plaveiselcelcarcinoom groeien agressiever dan basaalcelcarcinomen. Dat uit zich doordat een plaveiselcelcarcinoom sneller groter kan worden dan een basaalcelcarcinoom. Ook is het zo dat grote plaveiselcelcarcinoom wél kunnen uitzaaien.
Melanoom
Elk jaar krijgen ruim 5.000 mensen in Nederland de diagnose melanoom. Dit aantal stijgt al jaren. Melanoom is de meest agressieve en dodelijke vorm van huidkanker. Het ontstaat in de pigmentcellen van een moedervlek. Jaarlijks overlijden ongeveer 800 mensen aan de gevolgen van een melanoom
Moedervlek
Bijna iedereen heeft moedervlekken op de huid. Het merendeel kan geen kwaad, maar soms is er een reden om een moedervlek te laten verwijderen. Dit kan zijn omdat de moedervlek ontsierend is of omdat hij verandert. De huisarts of de dermatoloog kan het beste zien of een moedervlek verontrustende kenmerken vertoont en verwijst u zo nodig voor een behandeling.
Wat is de behandeling?
Littekens
Littekencorrectie
Een litteken geeft in de meeste gevallen geen klachten. Toch kunnen er klachten ontstaan, denk bijvoorbeeld aan een litteken van een buikoperatie dat aan de buikwand vast zit. Een litteken heeft eerst tijd nodig om te herstellen. Het is bijvoorbeeld normaal dat het litteken de eerste drie tot zes maanden rood is, af en toe jeukt, steekt en/of trekt. Vaak gaan dit soort klachten na een jaar vanzelf voorbij en blijft er een bleek, dun, soepel litteken over. Als een litteken harder is dan normaal of als het proces van littekenherstel langer duurt dan kan de arts de diagnose littekenhypertrofie/keloïd stellen. Dan is littekencorrectie een oplossing. U moet beseffen dat wij het litteken nooit kunnen laten verdwijnen. We kunnen het verplaatsen, verkleinen, veranderen of losmaken. Maar laten verdwijnen gaat niet.