Menu
Onderzoeken

Urodynamisch onderzoek (urologie)

Bij een urodynamisch onderzoek kijkt de arts hoe uw blaas en urinebuis werken. Zo kan uw arts vaststellen wat de oorzaak is van uw plasklachten. Dit onderzoek helpt bij ongewild urineverlies, een overactieve blaas of wanneer u slecht kunt plassen.

Het onderzoek gebeurt met katheters (dunne slangetjes). Een verpleegkundige doet het urodynamisch onderzoek

Afdeling(en)

Hoe kom ik er?

Route 3
Lees voor

Bij een urodynamisch onderzoek wordt het functioneren van de blaas inzichtelijk gemaakt en dit wordt met name gedaan wanneer er twijfel is over de oorzaak van plasklachten of urineverlies. Zo worden twee slangetjes in de blaas en dikke darm gebracht en elektroden in de buurt van de anus geplakt. Voorafgaand aan een urodynamisch onderzoek wordt de urine gecontroleerd op een eventuele blaasontsteking.

Het inbrengen van de meetslangetjes is niet pijnlijk maar geeft even een vervelend gevoel. Aan het einde van het onderzoek worden de slangetjes en elektroden weer verwijderd. Het totale onderzoek duurt een half uur tot drie kwartier.

Uitslag

Na een urodynamisch onderzoek wordt de uitslag met u besproken door de uroloog. Soms wordt daarvoor een aparte afspraak ingepland. Hierna kunt u naar huis. U mag zelf autorijden, fietsen of met het openbaar vervoer reizen.

Nazorg

Soms zijn de blaas en urinebuis wat geïrriteerd na het onderzoek. Het plassen kan een paar dagen branderig aanvoelen. Waarschijnlijk moet u ook vaker plassen dan normaal. U kunt wat bloed in de urine zien. Dit kan geen kwaad. Neem contact op met uw arts als:

  • uw klachten langer dan een paar dagen duren;
  • u veel pijn hebt;
  • u koorts krijgt;
  • u veel moeilijker kunt plassen dan voor het onderzoek.

De arts controleert dan of u een blaasontsteking hebt.

Downloads

Wilt u meer weten over het urodynamisch onderzoek, dan kunt u onderstaande folder downloaden.