PET-CT scan
De PET-CT scan kan worden uitgevoerd om aandoeningen aan te tonen, zoals ontstekingen/infecties en bij het opsporen van tumoren en uitzaaiingen elders in het lichaam.
Wat gebeurt er bij een PET-scan?
Een PET-scan laat zien hoe bepaalde organen en weefsels werken. Bij dit onderzoek krijgt u een klein beetje radioactieve stof ingespoten. Zieke weefsels, zoals tumorweefsels, uitzaaiingen of ontstekingen, nemen deze stof goed op. De radioactieve stof zendt korte tijd straling uit. Hierdoor kan de arts de afwijkende plekken op een computer zien. De afkorting PET staat voor Positron Emissie Tomografie.
Voor het onderzoek wordt een kleine hoeveelheid radioactief suiker in het bloed gespoten. Sneldelende cellen, zoals kankercellen, zullen meer van het geïnjecteerde radioactieve suiker opnemen. De radioactiviteit zorgt ervoor dat de opname van de suiker te zien is op de PET-CT scan. De PET-CT scanner meet deze straling en lokaliseert nauwkeurig waar tumoren en eventuele uitzaaiingen zitten. Deze radioactieve stof, is niet gevaarlijk en verdwijnt binnen enkele uren weer uit het lichaam. Het geeft geen bijwerkingen