MRI-onderzoek
Een MRI-scan, of MRI-onderzoek, is een serie foto's van de binnenkant van het lichaam. Deze speciale foto's kunnen informatie geven over bijvoorbeeld de spieren, pezen, gewrichten, de wervelkolom, hersenen en organen in de buik. Het MRI-apparaat maakt deze foto's met een sterk magnetisch veld en radiogolven.
Wat gebeurt er bij een MRI-onderzoek?
Tijdens het onderzoek ligt u in de 'tunnel' van het MRI-apparaat. De tunnel is aan beide uiteinden open. De laborant bedient het MRI-apparaat vanuit een aangrenzende kamer. De laborant kan u zien en tegen u praten via een intercomsysteem. U krijgt een alarmbelletje mee tijdens het onderzoek waarmee u de laborant kunt waarschuwen als u bang bent of niet lekker wordt. Tijdens het maken van de foto's moet u heel stil blijven liggen, anders mislukken de foto's. MRI-onderzoek is veilig en pijnloos. Het kan zijn dat u wat warm wordt tijdens het onderzoek, maar dat is niet erg.
Het MRI-apparaat maakt een hard kloppend of brommend geluid. Dat is normaal. U krijgt oordopjes in of een koptelefoon met muziek. Soms is het nodig aanvullende foto's met contrast te maken. U krijgt dan een infuus waardoor de contrastvloeistof wordt toegediend. Het is mogelijk dat u een drankje krijgt te drinken voor het onderzoek. Een MRI duurt 5 minuten tot een uur.
Downloads
Komt u binnenkort naar het Deventer Ziekenhuis voor een MRI onderzoek? Het is belangrijk om u goed voor te bereiden. Download onze folder en lees wat u kunt verwachten.