Menu
Onderzoeken

Mammabiopsie met röntgen (stereotactisch)

Bij een mammabiopsie wordt met een naald een stukje weefsel (biopt) uit de borst gehaald voor onderzoek. Röntgenfoto's bepalen of de naald op de goede plek zit.

Afdeling(en)

Hoe kom ik er?

Route 45
Lees voor

Wat gebeurt er bij een mammabiopsie met röntgen?

Het onderzoek gebeurt zittend (soms liggend op de buik) in een onderzoeksruimte. De laborant klemt de borst tussen 2 plastic plaatjes en maakt foto’s van de borst. De computer kan hiermee de juiste plaats bepalen. Het is heel belangrijk dat u stil blijft zitten (of liggen) tot het onderzoek klaar is. Eén van de plaatjes heeft een uitsparing waardoor de radioloog de naald in de borst kan prikken.

De radioloog verdooft eerst plaatselijk de huid en brengt daarna een holle naald in op de plek waar weefsel wordt weggenomen. Er wordt een foto gemaakt om te controleren of de naald op de goede plaats zit. De radioloog neemt meerdere biopten af met een vacuümsysteem. U zult het geluid dat dit maakt, goed horen. De naald blijft in de borst en wordt een aantal keren gedraaid.

Met foto's wordt bepaald of de naald op de goede plaats zit en of er voldoende biopten zijn genomen. Eventueel herhaalt de radioloog het afnemen van de biopten nog een keer. Aan het einde van het biopteren laat de radioloog een marker achter. Deze bestaat uit een metalen veertje van ongeveer 2mm in een bolletje gel. Dit zorgt ervoor dat de plek van de biopsie later teruggevonden kan worden, mocht dat nodig zijn. Daarna verwijdert de radioloog de biopsienaald en wordt het wondje afgedrukt. Vervolgens wordt er een pleister op het wondje geplakt. Na afloop van de biopsie worden er nog 2 foto’s van de borst gemaakt ter controle. Het totale onderzoek duurt ongeveer een uur.

Downloads

Komt u binnenkort naar het Deventer Ziekenhuis voor dit onderzoek? Het is belangrijk om u goed voor te bereiden. Download onze folder en lees wat u kunt verwachten.