IBZM-scan
Een IBZM scan is een onderzoek waarbij op eenvoudige, niet pijnlijke wijze, informatie wordt verkregen over uw hersenen. Voor het onderzoek krijgt u een kleine hoeveelheid radioactieve vloeistof in een bloedvat in uw arm gespoten. Deze vloeistof wordt in het hersenweefsel opgenomen. Met speciale apparatuur worden er vervolgens opnames gemaakt van uw hersenen.
Wat gebeurt er bij een IBZM-scan?
Op het 1e tijdstip krijgt u van de laborant een injectie met radioactieve vloeistof in de arm. Behalve de prik merkt u hier niets van. U mag hierna de afdeling verlaten. Op het 2e afgesproken tijdstip worden de opnames gemaakt. U gaat op uw rug op de onderzoekstafel liggen. De laborant plaatst de camera dicht bij uw hoofd. De camera’s gaan om uw hoofd heen draaien. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil blijft liggen. Het onderzoek duurt ongeveer 1 uur.
Risico's en bijwerkingen
De gebruikte radioactieve stof heeft geen bijwerkingen en is niet schadelijk. Het verdwijnt vanzelf via de urine. U kunt na het onderzoek op eigen gelegenheid weer naar huis. Wij raden wel aan om op de dag van het onderzoek contact met zwangeren en lichamelijk contact met kinderen jonger dan 5 jaar te vermijden. Wanneer u binnen 3 dagen na het onderzoek een vliegreis hebt gepland, kunt u dit beter even bij ons melden. Dit om problemen bij de douane te voorkomen.
De uitslag
De uitslag van het onderzoek is na ongeveer 5 werkdagen bekend bij uw behandelend specialist.