EEG-onderzoek na slaapdeprivatie
Een EEG (elektro-encefalogram) is een onderzoek dat laat zien of de hersenen goed werken. Sommige ziektebeelden zijn beter te onderzoeken als u vermoeid bent of (licht) slaapt. Bij een EEG krijgt u elektroden op uw hoofd, deze vangen elektrische signalen van de hersenen op. De arts kan deze signalen op het beeldscherm van een computer zien.
Wat gebeurt er bij een EEG-onderzoek na slaapdeprivatie?
Als u een EEG na slaapdeprivatie krijgt, is het de bedoeling dat u de nacht vóór het onderzoek wakker blijft. Tijdens het onderzoek ligt u op een bed. U krijgt een muts op, waarin de elektroden zitten. De elektroden staan zo in contact met uw hoofdhuid. Als alle elektroden goed contact maken, wordt met de registratie begonnen. Het onderzoek begint met een registratie. U krijgt dan verschillende opdrachten, zoals het openen en sluiten van de ogen en drie minuten diep zuchten.
Daarna wordt de kamer donker gemaakt en is het de bedoeling dat u zich zo goed mogelijk ontspant en dat u gaat slapen. Aan het eind van de registratie wordt u wakker gemaakt en krijgt u nog even een knipperende lamp voor uw gezicht.