EEG-onderzoek bij kinderen
Een EEG (elektro-encefalogram) is een onderzoek dat laat zien of de hersenen goed werken. Bij een EEG krijgt uw kind elektroden op uw hoofd. Dat zijn verzilverde metalen plaatjes. Deze elektroden vangen elektrische signalen van de hersenen op. De arts kan deze signalen op het beeldscherm van een computer zien.
Wat gebeurt er bij een EEG-onderzoek bij kinderen?
Tijdens het onderzoek ligt uw kind op een onderzoeksbed of eventueel op uw schoot. Uw kind krijgt een muts op, waarin de elektroden zitten. De elektroden staan zo in contact met de hoofdhuid. Als alle elektroden goed contact maken, wordt met de registratie begonnen.
Tijdens de registratie laten we uw kind spelenderwijs opdrachten uitvoeren, zoals het openen en sluiten van de ogen, diep zuchten of tegen een molentje blazen. Tegen het eind van het onderzoek krijgt uw kind een lamp voor de ogen die met tussenpozen knippert. Voor een goede registratie is van belang dat uw kind zo rustig en ontspannen mogelijk is of eventueel een gedeelte van de opname slaapt. Dat is niet makkelijk, maar toch lukt het over het algemeen om spelenderwijs een goede opname te maken. In geval van een EEG na slaapdeprivatie is het de bedoeling dat uw kind een groot gedeelte van de opnameduur slaapt.
Uw kind voorbereiden
Vertel uw kind wat er gaat gebeuren. Leg uit dat het geen pijn doet en dat u de hele tijd bij hem zal blijven. Dat neemt vaak al een groot deel van de angst weg.
Een baby of een peuter kunt u laten zien wat er gaat gebeuren door plakkertjes op het hoofd van een pop of knuffelbeest te plakken. De pop of knuffel mag gerust mee naar het ziekenhuis. U moet de haren van uw kind voor het onderzoek wassen.
EEG onderzoek bij kinderen
Downloads
Wilt u meer algemene informatie over het EEG-onderzoek bij kinderen? Download de folder hieronder.