Menu
Onderzoeken

ECG / hartfilmpje

Een ECG (elektrocardiogram) is een hartfilmpje. Een ECG geeft informatie over het hartritme, de werking van het hart, de grootte van het hart en de hoeveelheid zuurstof die het bloed vervoert. Een ECG kan een onderdeel zijn van een algemeen onderzoek naar uw lichamelijke conditie.

Lees voor

Wat gebeurt er bij een ECG?

Wanneer u de onderzoekkamer binnenkomt, vraagt de ECG-laborant om uw borst, onderarmen en bovenbenen of enkels te ontbloten. Daarna gaat u op een onderzoekbank liggen. Op uw armen en benen krijgt u een aantal klemmetjes of zuignapjes. Deze zijn via draden aan een ECG-apparaat verbonden. Vervolgens krijgt u ook op uw borst zuignapjes waaraan draden zitten. Op de plaats waar de zuignapjes worden bevestigd, sprayt de laborant eerst een vloeistof (voelt koud aan). Hiermee is het mogelijk de werking van uw hart via geleiding op de ECG-apparatuur te registreren. Dit apparaat versterkt de geleiding. De schrijfstift registreert de werking van uw hart op papier.

Risico's en bijwerkingen

Het onderzoek doet geen pijn.

De uitslag

De uitslag kan alleen de arts u geven. Uw behandelend arts of de secretaresse spreekt met u af wanneer u de uitslag van het ECG-onderzoek krijgt.

Kinderen

Voor kinderen tot 18 jaar is het zo dat er een ECG op de kinderpoli wordt gemaakt.

Downloads

Wilt u meer algemene informatie over de ECG? Download de folder hieronder.