Menu
Onderzoeken

Dikke darmonderzoek via AP of bij AP (stoma)

Bij dit onderzoek wordt een slangetje ingebracht in de AP uitgang (stoma). Dit slangetje wordt gevuld met contrastvloeistof en daarna wordt met behulp van röntgenstralen de dikke darm zichtbaar gemaakt en gefotografeerd.

Afdeling(en)

Hoe kom ik er?

Route 45
Lees voor

Wat gebeurt er bij een dikke darmonderzoek via AP of bij AP (stoma)?

Bij dit onderzoek gaat u in de röntgenkamer op de onderzoektafel liggen. De radioloog brengt een slangetje een paar centimeter in de AP (stoma). Door dat slangetje loopt het contrastmiddel de darm in. Als de darm gevuld is, worden er foto’s gemaakt in verschillende richtingen. Wij vragen u daarvoor op de rug, zij of buik te gaan liggen.

Als uw behandelend arts alleen informatie wil hebben over het laatste gedeelte van de dikke darm krijgt u een slangetje via de anus ingebracht. Dit kan zijn om het opheffen van de stoma mogelijk te maken (bijvoorbeeld na een zogenaamde Hartmann-procedure) of na te gaan of er naadlekkage is na een operatie. U komt dan op de linkerzijde te liggen. De radioloog brengt dan een slangetje een paar centimeter in de anus. Dit kan gevoelig zijn. Door dat slangetje loopt contrastmiddel de endeldarm in. Als de endeldarm gevuld is worden er foto’s gemaakt in verschillende richtingen. Wij vragen u daarvoor op de rug, zij of buik te gaan liggen. Daarna laat de radioloog de ingebrachte contrastmiddel zoveel mogelijk weer via het slangetje weglopen.

Downloads

Komt u binnenkort naar het Deventer Ziekenhuis voor dit onderzoek? Het is belangrijk om u goed voor te bereiden. Download onze folder en lees wat u kunt verwachten..