Beenmergpunctie
Een beenmergpunctie is een onderzoek waarbij beenmergcellen worden weggenomen voor microscopisch onderzoek. Het beenmerg wordt ook wel gezien als de fabriek van de bloedcellen. Er is dan ook veel informatie uit een beenmergonderzoek te halen.
Wat gebeurt er bij een beenmergpunctie?
U neemt plaats op het bed. Vervolgens bepaalt de specialist de plaats waar hij / zij gaat prikken. Voor een bekkenpunctie wordt u gevraagd op uw zij te liggen en uw benen in trekken (knieën naar de neus). Voor een borstbeenpunctie moet u op uw rug liggen. De aangevraagde onderzoeken bepalen de plek van voorkeur.
De specialist ontsmet de huid op de plaats van de punctie. Daarna worden de huid en het botvlies verdoofd met een injectie. Het binnenste deel van het bot kan niet worden verdoofd, daarom kan een beenmergpunctie als pijnlijk worden ervaren. Met een scherpe, stevige naald wordt een gaatje in het bot geprikt en een beetje beenmerg opgezogen. Het opzuigen van het merg (aspiraat) duurt enkele seconden en kan een doffe, felle pijn geven, vaak uitstralend naar de benen. Doorgaans is het nodig om enkele malen wat beenmerg op te zuigen.
Biopt
Daarnaast wordt ook vaak een beenmergbiopt afgenomen. Dit kan alleen als er in de heup wordt geprikt. Dit gebeurt met een speciale bioptnaald, door hetzelfde gaatje. Om een stukje bot te krijgen, wordt de naald wat heen en weer bewogen. Daardoor komt er een stukje bot in de naald te zitten. Dit kan uitstralende pijn geven in het been.
Na het beenmergonderzoek wordt de plek afgeplakt met een speciale pleister en blijft u ongeveer 30 minuten op de rug liggen. U krijgt een zandzak tegen de plek waar u bent geprikt. Zo wordt het wondje dichtgedrukt en worden nabloedingen voorkomen. Uw begeleider mag dan bij u komen zitten. Na 30 minuten controleert een verpleegkundige of het wondje niet meer bloedt en daarna is het beenmergonderzoek klaar.
Bloedverdunners
Bloedverdunners (acenocoumarol, fenprocoumon, acetylsalicylzuur etc) kunt u vaak gewoon door blijven gebruiken. Het is wel goed om dit vooraf met uw arts te bespreken zodat er tijdens de procedure rekening mee gehouden kan worden.
Duur
Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten. Daarna moet u nog minimaal 30 minuten op het zandzakje liggen.
Uitslag
Het beenmergaspiraat en eventuele afgenomen botbiopt worden in een laboratorium onderzocht. De behandelend specialist bespreekt de uitslag met u. Hiervoor wordt een afspraak ingepland. De meeste uitslagen komen na 1 week terug uit het laboratorium. Enkele uitslagen van speciale onderzoeken van het beenmerg kunnen meer dan 3 weken duren. Bent u opgenomen in het ziekenhuis, dan vertelt de specialist u de uitslag zodra deze bekend is.
Downloads
Wilt u meer informatie over de beenmergpunctie, download dan de folder.