Menu
Onderzoeken

Anorectaal functieonderzoek

Met een anorectaal functieonderzoek wordt de werking van de endeldarm en anale sluitspier onderzocht.

Afdeling(en)

Hoe kom ik er?

Route 81
Lees voor

Wat gebeurt er bij een anorectaal functieonderzoek?

Het onderzoek bestaat uit 2 delen: de Anorectale manometrie en een Nervus pudendus latentietest. Voor beide onderdelen van het onderzoek ligt u op uw linkerzij. U onderlichaam is bloot. Het onderzoek is niet pijnlijk, maar wel vervelend omdat er een meetinstrument via de anus wordt ingebracht.

Anorectale manometrie

Met de Anorectale manometrie wordt de druk in de sluitspier en endeldarm gemeten. Hiervoor wordt een catheter (een slangetje van ongeveer 0,5 centimeter dik) met een ballonnetje via de anus in uw endeldarm gebracht. Door het ballonnetje te vullen met water, wordt nagebootst dat u aandrang krijgt. Het onderzoek geeft ons informatie over de kracht van de kringspier in de anus in rust en tijdens knijpen.

Nervus pudendus latentietest

De bekkenbodemzenuw speelt een rol bij het aanspannen van de bekkenbodemspieren en de sluitspier. Met een electrode op de wijsvinger kan de onderzoeker via de anus deze zenuw met lichte stroomstootjes prikkelen. De reactie van de spier op deze prikkeling kan hierdoor worden vastgesteld. Dit onderdeel wordt de Nervus pudendus latentietest genoemd.

Duur

Het onderzoek duurt ongeveer 30 - 40 minuten.

Downloads

Wilt u meer informatie over anorectaal functieonderzoek, download dan de folder.