Menu
Patiënt

Narcose bij kinderen

Bij een operatie moeten kinderen onder narcose. Wat gebeurt er allemaal in de voorbereiding en hoe kan een kind zich daarop voorbereiden?

Voorbereiding op een narcose

Op onze polikliniek Anesthesiologie of op de verpleegafdeling maakt het kind (en de ouders) kennis met de anesthesioloog. Om veilig narcose te geven, wil de anesthesioloog alles weten over de gezondheid van het kind, de medicijnen die worden gebruikt en of er aandoeningen zijn die in de familie voorkomen. Ook volgt een lichamelijk onderzoek.

Als een kind eerder onder narcose is geweest, wil de anesthesioloog graag weten wat de ervaringen zijn: of een kind ergens allergisch voor is, en/of een neusbloeding heeft gehad of dat wondjes lang nabloeden. Soms wordt er bloed afgenomen voor onderzoek. Ook worden lengte en gewicht opgemeten om de juiste dosering van de narcose te bepalen. Ook is het belangrijk om te weten of uw kind loszittende tanden of kiezen heeft. Bij het inbrengen van de beademingsbuis, kunnen deze namelijk losraken. Het kan dan beter zijn om een losse melktand uit te trekken. Dit gebeurt dan vlak voor het inbrengen van de beademingsbuis, als uw kind al slaapt.

Eén ouder

Als een kind wordt geopereerd, mag één ouder/verzorger mee bij de inleiding van de narcose. Baby’s, peuters en kleuters worden meestal met een kapje onder narcose gebracht. Door in het kapje te ademen krijgen ze anesthesiedamp binnen en vallen ze vrij snel in slaap. Grotere kinderen kunnen ook met een kapje onder narcose gebracht worden of wordt het medicijn toegediend. Dit wordt met het kind afgesproken tijdens het pre-operatieve onderzoek bij de anesthesioloog.