Mohs therapie
Het Deventer Ziekenhuis heeft een innovatief Mohs Centrum. Deze polikliniek combineert geavanceerde nieuwe technieken om huidkanker in het gezicht nauwkeurig en patiëntvriendelijk te behandelen. Mohs-techniek: micrografische chirurgie onder plaatselijke verdoving.
Forse toename huidkanker
Mohs’ micrografische chirurgie is een chirurgische techniek voor het verwijderen van huidkanker in het gelaat. De methode is begin 1940 ontwikkeld door Frederick Mohs, hoogleraar Chirurgie aan de Universiteit van Wisconsin (Verenigde Staten). Hij ontwikkelde een manier om huidkanker volledig te verwijderen zonder onnodig gezond weefsel weg te halen.
Microscopisch onderzoek
Het aantal mensen met huidkanker is de afgelopen tien jaar snel toegenomen als gevolg van een ouder wordende bevolking en onvoldoende bescherming tegen de zon. Met name het ‘basaalcelcarcinoom’ komt steeds vaker voor. Deze vorm van huidkanker kan nu worden behandeld met de nieuwe Mohs-techniek: micrografische chirurgie onder plaatselijke verdoving. Met deze techniek kunnen ter plekke stukjes huid worden verwijderd en onder een microscoop worden geanalyseerd.
Snelle uitslag
Binnen een/twee uur is er uitslag en is tevens duidelijk of tumorcellen helemaal zijn verwijderd. Blijken er nog cellen in de snijranden aanwezig, wordt de behandeling net zo lang herhaald totdat met zekerheid wordt vastgesteld dat de huidkanker volledig is weggehaald. De gezonde huid blijft met deze nieuwe methode bespaard. ‘Voorheen duurde het een week voordat er uitslag was en moest de patiënt soms terugkomen. Nu is er direct een uitkomst en kun je direct reageren’, stelt dermatoloog Martijn van de Scheur van het Deventer Ziekenhuis. ‘Ook cosmetisch zijn er grote voordelen. Je kunt zeer precies behandelen en de huid herstelt snel van de ingreep.’
Deventer expertisecentrum in Stedendriehoek
Tot nu toe werden patiënten voor deze behandeling doorverwezen of door de Deventer dermatologen elders behandeld. Dat is nu niet meer nodig. De verwachting is dat in het Deventer Ziekenhuis per jaar 150 patiënten met deze nieuwe techniek kunnen worden behandeld. Het centrum wil uitgroeien tot een expertisecentrum voor de Stedendriehoek.