Kom in beweging
Op het moment dat het met de gezondheid minder gaat, is het ook lastig om te blijven bewegen. Hierdoor gaat niet alleen de kracht en conditie achteruit, maar gaat het herstel van ziekte ook trager. Om patiënten in beweging te brengen is het project 'Kom in Beweging' gestart.
Bewegen is belangrijk
Uit onderzoek blijkt dat meer dan 90% van de patiënten die zijn opgenomen in het Deventer Ziekenhuis weinig tot niet bewegen. Hierdoor raakt u elke dag tot 5% van uw conditie en spierkracht kwijt en herstelt u langzamer. Dit kan betekenen dat u niet meer alle activiteiten kunt doen die u voorheen graag deed. Daarom willen we graag dat u voor, tijdens en na uw ziekenhuisopname in beweging blijft. Voor alle oefenvideo's, kijk hier.
Energie uit voeding
Goede voeding en voldoende bewegen is belangrijk voor het behoud van uw conditie en voor uw herstel. Door ziekte heeft u vaak weinig energie en eetlust. Energie kunt u halen uit voeding; het is de brandstof voor uw lichaam. Deze energie heeft u nodig om in beweging te komen. Door dagelijks te bewegen onderhoudt u uw lichamelijke conditie en spieren. Dit maakt het uitvoeren van alledaagse activiteiten makkelijker.
Oefenprogramma's
Het Deventer Ziekenhuis heeft een hele serie oefenprogramma’s gemaakt. Om fit een operatie in te gaan en er gezonder weer uit te komen.
Kies het oefenprogramma wat u door uw behandeld zorgverlener is geadviseerd óf wat het beste past bij uw mogelijkheden.
Een oefenprogramma bestaat uit een aantal korte video’s met oefeningen, die u veelal in bed of op de stoel kunt uitvoeren. We adviseren u om deze oefeningen één tot twee keer per dag uit te voeren, zo blijft uw conditie en kracht op peil.
Omdat elk lichaam anders reageert op inspanning, zal het per dag verschillen hoe vaak u een oefening kunt uitvoeren. Als een oefening te zwaar is of als u niet in staat bent om een oefening uit te voeren, sla deze dan over en bespreek dit met uw verpleegkundige of fysiotherapeut.
Klik hier voor de verschillende oefenprogramma's.
Maak kennis met onze groene omgeving
Goede voeding en voldoende bewegen zijn belangrijk voor het behoud van uw conditie en voor uw herstel. Maar wist u dat ‘groen’ ook een positieve bijdrage levert?
Uit onderzoek blijkt dat contact met de natuur zorgt voor tal van positieve bijwerkingen. Natuur kan ervoor zorgen dat u zich fijner voelt en een groter gevoel van tevredenheid ervaart. Daarnaast zorgt alleen al het kijken naar de natuur voor een verlaagde hartslag, vermindering van stress, pijnervaring en slaapproblemen. Bewegen in de natuur is natuurlijk nog beter!
In het Deventer Ziekenhuis proberen wij u daarom kennis te laten maken met een groene omgeving. Dit doen wij op verschillende manieren.
Beleef- en beweegtuin
Aan de achterzijde van het ziekenhuis is op 1 juni 2019 een beweeg- en beleeftuin geopend. Er komt nog een route naar de tuin toe die al in het ziekenhuis begint en aanzet tot meer bewegen. Een tuin voor patiënten, personeel en publiek.
Mede dankzij Anne Britt
Anne Britt Draaijer (11) schreef een brief aan de burgemeester met daarin de wens om een tuin aan te leggen voor zieke mensen. Directeur van ons ziekenhuis Gita Gallé nodige haar uit voor een gesprek. Anne Britt zamelde ook nog geld in om de tuin mogelijk te maken. Het heeft even geduurd, maar mede dankzij Anne Britt is de tuin er nu.
Bewegen is gezond. Niet iedereen is een buitenmens maar niemand is een binnenmens. Wat is er dan mooier dan dat je als patiënt van het Deventer Ziekenhuis even een frisse neus kunt halen via een wandelroute die je naar een mooie tuin brengt. En niet alleen als patiënt, ook personeel dat even de benen wil strekken tijdens de pauze of bezoekers die misschien wel moeten wachten tijdens een spannende operatie, biedt de tuin mooie afleiding. Ook de bevolking van Schalkhaar kan in de nieuwe tuin een mooie plek vinden om te ontspannen. Een tuin met bomen, planten, bloemen, met geur en kleur, met een goed begaanbaar pad en plekken om even te zitten en te genieten. De tuin is gesitueerd aan de achterzijde van het ziekenhuis.
Wandelingen om het ziekenhuis
Heeft u behoefte aan een frisse neus? Dan is het mogelijk om een van de wandelroutes nabij het ziekenhuis te lopen:
- Deventer Ziekenhuis, Ommetje Brinkgreven van 2,7 km.
- Deventer Ziekenhuis, Rondje Douwelerkolk van 2,6 km.
- Deventer Ziekenhuis, Rondje Douwelerkolk kort 1,5 km (ook geschikt voor rolstoel en rollator).
De wandelroutes zijn als vouwblad verkrijgbaar bij de receptie of te downloaden via de routeapp. De app ‘IVN Route’ is gratis te installeren. Zet ‘locaties aan’ en zoek bij ‘in de buurt’ en download een van de bovenstaande routes.
Welkomstpakketje
Wanneer u gestart bent met een revalidatietraject in het Deventer Ziekenhuis, heeft u bij uw start een welkomstpakketje ontvangen. Wij hopen dat deze u inspireert en enthousiasmeert om eropuit te trekken. U kunt ons via bewegen@dz.nl laten weten wat u ervan vindt.
Beweegmakelaar
U bent doorverwezen naar de Beweegmakelaar door uw huisarts of door een zorgverlener van het Deventer Ziekenhuis.
Wat kan de Beweegmakelaar voor u betekenen?
Het is voor ieder mens goed om actief te blijven en regelmatig te bewegen. Wij hopen u, door advies op maat van de Beweegmakelaar, te kunnen helpen om een actiever en gezonder leven te krijgen.
Op het moment dat het met de gezondheid minder gaat, is het vaak lastig om te blijven bewegen. Meer dan 90% van de patiënten die zijn opgenomen in het Deventer Ziekenhuis bewegen weinig. In beweging blijven helpt, zowel voor als na een ziekenhuisopname om sneller te herstellen.
In beweging komen en blijven is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Om u daarmee op weg te helpen wordt u in contact gebracht met de Beweegmakelaar. De Beweegmakelaar helpt u bij het vinden van een beweegactiviteit die bij u past. De Beweegmakelaar is op de hoogte van het sport- en beweegaanbod in de regio en kan u begeleiden om te starten met bewegen bij u in de buurt.
Er zijn geen kosten verbonden aan de Beweegmakelaar.
Wie is de Beweegmakelaar?
Op dit moment zijn er twee Beweegmakelaars actief in de regio: Merel Hendriks en Anita Ruiter.
Contact en vragen?
De Beweegmakelaar neemt contact met u op. Bent u doorverwezen naar de Beweegmakelaar en heeft u vragen? U kunt contact opnemen met de Beweegmakelaar via 06 - 20 93 84 76 of via beweegmakelaar@sportbedrijfdeventer.nl.
Over de beweegmakelaar
De Beweegmakelaar is een initiatief van het Deventer Ziekenhuis, Sportbedrijf Deventer, de gemeente Deventer, provincie Overijssel, Salland Zorgverzekeringen en de huisartsen in en om Deventer. Heeft u vragen over de organisatie van dit project? Neem dan contact op via bewegen@dz.nl.
Over "Kom in beweging"
Kom in Beweging is een speerpunt van het Deventer Ziekenhuis. In het project wordt onderzocht hoe we de ziekenhuiszorg zo kunnen inrichten dat patiënten rondom een ziekenhuisopname meer bewegen.
Door het bewegen rondom een ziekenhuisopname onder de aandacht te brengen en te stimuleren, hoopt het Deventer Ziekenhuis patiënten sneller en fitter naar huis te laten gaan na een ziekenhuisopname en dat ze ook na hun opname in beweging blijven.
In het project zijn er drie pijlers:
- De rol van de patiënt en zijn/haar bezoek: er wordt verwacht dat de patiënt zelf de controle neemt over zijn/haar herstel.
- De rol van de zorgverlener: de zorgverlener moet de patiënt informeren over het belang van bewegen en het stimuleren van de patiënt tot voldoende bewegen.
- Het creëren van een beweegvriendelijke omgeving: het bed staat nog te vaak centraal in de zorg; door de ruimte anders in te richten en mensen meer mogelijkheden te bieden worden patiënten en bezoekers gestimuleerd om in beweging te komen.et creëren van een beweegvriendelijke omgeving: het bed staat nog te vaak centraal in de zorg; door de ruimte anders in te richten en mensen meer mogelijkheden te bieden worden patiënten en bezoekers gestimuleerd om in beweging te komen.
Netwerk Beweegziekenhuizen
Het Deventer Ziekenhuis is één van de vele ziekenhuizen die bezig is met het in beweging brengen van patiënten. Binnen een landelijke expert- en onderzoeksgroep worden producten uitgewisseld, wordt kennis gedeeld en wordt gezamenlijk onderzoek gedaan. De kennis die in het Deventer Ziekenhuis en andere centra is opgedaan wordt gedeeld via de scholing Beweegziekenhuizen, georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuisfysiotherapie.
Contact
Heeft u vragen over het project? Via bewegen@dz.nl kunt u contact met ons opnemen.