Menu
Patiënt

Kangoeroeën

Binnen de ontwikkelingsgerichte zorg neemt ‘kangoeroeën’ een belangrijke plaats in. Kangoeroeën is een manier om de baby heel dichtbij te hebben. Kangoeroeën is niet alleen goed voor de lichamelijke toestand maar ook voor het contact.

Baby neemt ademhaling ouder over

Kangoeroeën is een manier om de baby heel dichtbij te hebben. Kangoeroeën is niet alleen goed voor de lichamelijke toestand maar ook voor het contact. Het nog vaak onregelmatig ademen van te vroeg geboren baby’s wordt door kangoeroeën regelmatiger doordat het kind als het ware het ademhalingsritme van de ouder overneemt. Bij kangoeroeën wordt de baby uit de couveuse/wieg gehaald en bloot op de borst van vader of moeder gelegd. U kunt hiervoor een speciaal kangoeroevest gebruiken of het kindje warm toedekken. Het hoofdje ligt omhoog tegen de borst aan en de billetje worden ondersteund met de hand.

Ademhaling wordt regelmatiger

In het begin is de baby bij het kangoeroeën meestal heel wakker. Het ligt rond te kijken, maakt geluidjes en friemelt met de handjes aan de borst of borstharen. Het lijkt alsof de baby de omgeving gaat verkennen en contact wil maken. Na een tijdje kan het in diepe slaap vallen, waarbij het zich helemaal ontspant. Hele kleine baby's, kunt u al kangoeroeën. Gewicht en leeftijd doet er niet veel toe. Wel is het belangrijk dat het stabiel is. Vaak wordt de ademhaling door het kangoeroeën regelmatiger. Heel vaak blijkt de behoefte aan zuurstof tijdens het kangoeroën minder te worden, waarschijnlijk omdat een baby beter doorademt. Het ligt op een warme borst en koelt minder af. Een infuus op het hoofd of in een arm of been is geen probleem. Deze kunnen gewoon blijven zitten.

Hoe lang?

Hoe lang u kunt kangoeroeën, hangt af van de conditie van de baby. Overleg het kangoeroeën met de verpleegkundige die de baby verzorgt. Als een baby stabiel is, mag dit gerust 1 à 2 uur duren. In ieder geval minimaal een half uur. Doe dit gerust meerdere malen per dag. Tijdens het kangoeroeën kan de baby eventueel gewoon sondevoeding krijgen. Vaak zal de baby de tepel van de moeder ontdekken en hierop sabbelen of aan likken. Dit noemen we snuffelen. De zogeheten toeschietreflex wordt hierdoor bevorderd. Door het huidcontact voelt een baby zich veilig en geborgen bij de vader of moeder. De baby geniet van uw stem en hoort, voelt en ruikt u beter. U voelt het warme lijfje, u voelt de bewegingen, hoort zachte geluidjes en ziet soms een verwonderde blik. Alles bij elkaar van geur, sabbelen, stem en aanraken geeft een gevoel van veiligheid en geborgenheid en stimuleert de hechting tussen beide. Op de momenten dat u er niet bent kunt u gebruik maken van een geurdoekje. Draag deze bij u en laat het achter zodat de baby uw geur kan ruiken. Verwissel het de volgende dag weer.