Dialyseren met de rust van thuis
Thuis dialyseren wordt steeds gebruikelijker. Naar verwachting zal op termijn 30% van de nierpatiënten in de eigen vertrouwde omgeving dialyseren. Twee patiënten delen hun ervaringen: ‘iedereen kan het leren.’
'Het is niet moeilijk, iedereen kan het leren'
Voor veel patiënten is het een gruwel. Steeds weer naar het ziekenhuis en meestal is de taxi te laat. Het is één van de redenen dat thuis dialyseren een uitkomst is. ‘Het is zo veel rustiger in je eigen omgeving’, zegt een patiënt. ‘Je kunt het doen op het moment dat jij het wilt en je hoeft niet steeds naar het ziekenhuis. Het apparaat moet worden opgebouwd, je moet bestellingen doen, het apparaat schoonmaken. Maar die nadelen wegen voor mij niet op tegen de voordelen.’
Geaccepteerd
Irja Koedijk uit Rijssen heeft soortgelijke ervaringen. Vroeger moest ze drie keer per week met de taxi naar het ziekenhuis. ‘Al die ritten naar Deventer hoeven niet meer. Het scheelt me heel veel tijd. Ik kan nu zelf bepalen wanneer ik dialyseer.’ Koedijk heeft een volière die haar vader daar nog heeft neergezet, omgebouwd tot dialyseruimte. Puur omdat ze thuis geen ziekenhuisomgeving wilde. ‘Niet constant naar die apparatuur kijken.’ Inmiddels is ze van mening veranderd. ‘Ik heb het dialyseren helemaal geaccepteerd. Als ik het nu opnieuw zou moeten inrichten, zou ik het gewoon in de slaapkamer doen.’ Ze somt de voordelen op: ‘In mijn eigen tijd, geen taxi, niet op zaal, je eigen ding doen. Ik zou het echt niet meer anders willen.’
Opleiding
Voor wie thuis wil dialyseren, regelt het Deventer Ziekenhuis een opleiding die twee tot drie maanden duurt. Het ziekenhuis zorgt ook dat leverancier Baxter alles bij de patiënt inregelt. Zo moeten er aanpassingen komen in het water- en elektriciteitsnet. Speciaal opgeleide verpleegkundigen van het ziekenhuis leren patiënten hoe ze zelf -in de rust van thuis- kunnen dialyseren. Irja Koedijk: ‘Het is niet moeilijk, iedereen kan het leren. En als de alarmbellen afgaan, bel ik gewoon het ziekenhuis.’ Patiënten worden net zo lang geschoold tot ze het veilig zelf kunnen. Er is een soort examen waar in het ziekenhuis de thuissituatie nabootst. Anders dan Alex kan Irja helemaal alleen dialyseren, inclusief aanprikken. Maar er kan ook worden gekozen voor hulp door partners of samen met een verpleegkundig dialyseassistent. Partners die helpen, worden ook door het Deventer Ziekenhuis geschoold over hoe het dialysesysteem werkt.
Thuisdialyse
Als u dialyseert of binnenkort gaat dialyseren is het mogelijk om de dialysebehandeling thuis uit te voeren. Thuisdialyse voelt misschien als een grote stap. Kan ik dat wel thuis? Is dat veilig? Wat moet ik allemaal zelf doen? Zijn er aanpassingen in mijn woning nodig? En wie betaalt dat? Hier leest u meer over thuisdialyse van het Deventer Ziekenhuis en hoe u thuis in uw eigen vertrouwde omgeving kunt dialyseren.
Voordelen thuisdialyse
Er zijn veel voordelen om thuis te dialyseren. U hebt geen reistijd meer van en naar het ziekenhuis en bent niet afhankelijk van de beschikbare tijden voor uw dialysebehandeling. Hierdoor bent u veel flexibeler en u houdt meer tijd over voor andere dingen in uw leven. Met thuisdialyse bent u ook veel nauwer betrokken bij uw eigen behandeling. U krijgt meer verantwoordelijkheid, bent beter in staat om uw eigen behandeling te bespreken en in het nemen van beslissingen. Het helpt u om meer grip te krijgen op uw leven en uw ziekte.
Hoe leer ik zelf thuis dialyseren?
Met een opleiding op maat die precies is toegesneden op uw persoonlijke situatie. U kunt er voor kiezen om:
- Uw dialysebehandeling thuis samen met uw partner uit te voeren.
- Als u geen partner hebt of u wilt uw partner niet ‘belasten’ met uw dialysebehandeling, dan kunt u thuis hulp krijgen van een Dialyse Verpleegkundige Thuis (DVT).
- Een combinatie van bovenstaande. Uw partner kan deels assisteren, waarbij u en uw partner ondersteuning krijgen op afgesproken dagdelen van een DVT.
U wordt opgeleid
Om te leren dialyseren wordt u opgeleid op de Dialyseafdeling van het Deventer Ziekenhuis. Deze opleiding volgt u samen met uw partner, gedurende 8 - 12 weken. Een opleidingsverpleegkundige leert u in deze periode de dialysebehandeling volledig zelfstandig uit te voeren. U leert zelf uw shunt aan te prikken, de dialysemachine gebruiksklaar te maken voor behandeling, zelf controles uit te voeren en problemen in kaart te brengen en op te lossen. Na de opleiding dialyseert u thuis in uw eigen dialysestoel of bed met (eventuele) ondersteuning van uw partner.
Wanneer kom ik in aanmerking voor thuisdialyse?
Met uw behandelend nefroloog bespreekt u of u in aanmerking komt voor thuisdialyse. Het is belangrijk dat:
- uw dialyses stabiel verlopen zonder veel kans op complicaties;
- u een goede toegang hebt tot de bloedbaan zodat een shunt of dialysekatheter goed kan functioneren;
- er in uw woning een geschikte dialyseruimte gerealiseerd kan worden.
Wat moet er in mijn woning aangepast worden?
De Dialyseafdeling van het Deventer Ziekenhuis werkt samen met de firma (Baxter) die kijkt naar alle aanpassingen in de thuissituatie zoals aan- en afvoer van wateraansluitingen, stroomcapaciteit en eventuele andere aanpassingen in de ruimte waar u gaat dialyseren. De firma regelt alles van de technische bouwtekening tot en met het contact met een erkend water- en elektriciteitsbedrijf voor alle aansluitingen. De aanvraag voor de vergoeding bij uw zorgverzekeraar wordt verzorgd door het Maatschappelijk werk van het Deventer Ziekenhuis.
Wat zijn de kosten?
Keurt uw zorgverzekeraar de aanvraag goed dan nemen zij de kosten van de noodzakelijke woningaanpassingen, inrichting, de thuisdialyse zelf (en de extra kosten van energie en water) voor hun rekening. Voor de extra kosten van water en energie wordt door de zorgverzekeraar een vaste vergoeding 1x per 3 maanden aan u toegekend. Ook de materialen die u nodig heeft voor de dialysebehandeling zijn geen kosten aan verbonden en worden onder andere door Baxter en het Deventer Ziekenhuis geleverd.
Dialyseschema
Met uw nefroloog (en de verpleegkundig dialyse assistent) bespreekt u uw dialyseschema voor thuis. Uw wensen worden hierin meegenomen en de frequentie. Dialyseert u samen met een DVT dan wordt overlegd op welke tijden de DVT voor u beschikbaar is.
Controles bij thuisdialyse
Als u eenmaal thuis dialyseert bezoekt u eenmaal in de 4-6 weken uw nefroloog in het Deventer ziekenhuis op de polikliniek. Samen met een DVT'er wordt uw behandeling geëvalueerd en eventueel bijgesteld.
Vragen?
Hebt u nog vragen? Bel gerust naar de Dialyseafdeling, tel.: (0570) 53 53 10 en vraag naar de thuisdialyse of coördinator thuisdialyse.