Wondverzorging Heelkunde
Wanneer u in ons ziekenhuis bent behandeld of geopereerd willen we dat u zo snel mogelijk herstelt. Daarbij is goede wondverzorging erg belangrijk. Daarom leggen we u op deze pagina uit hoe u dat zo goed mogelijk doet.
Wat is goede wondverzorging?
Goede wondverzorging vraagt aandacht op drie gebieden: verzorging van de wond zelf, beweging/houding en pijnbestrijding.
Verzorging
Zorg ervoor dat de wond, de huid om de wond, en het verband dat om de wond zit, goed schoon blijven.
Is de wond gehecht? Dan mag u na 2 dagen weer douchen. Maak de wond daarna goed droog. Zit de wond in een huidplooi? Leg dan een gaasje op de wond om hem droog te houden. In bad of zwemmen kan als de hechtingen eruit zijn.
Is uw wond niet gehecht, dan kan er af en toe wat vocht uitkomen. Spoel de wond 2 x per dag schoon onder de kraan of douche. Droog de wond goed af met een gaasje. Verbind hem daarna met een schoon verband. U mag douchen. In bad of zwemmen kan als de wond dicht is.
Beweging / houding
De eerste dagen na de behandeling of operatie moet de wond rust hebben. Hebt u een wond aan uw arm of hand, gebruik dan een mitella. Hebt u een wond aan uw been, leg dan als u zit, uw been hoog neer. Dit voorkomt een zwelling. Welke activiteiten u wel en niet kunt ondernemen, hangt af van de plaats van de wond en de soort wond. Volg de instructies van uw specialist of verpleegkundige.
Pijnbestrijding
De wond kan een beetje pijn doen, rood worden of zwellen. Hechtingen kunnen gaan irriteren. Ook kan er een bloeduitstorting ontstaan. Dit is normaal, u hoeft zich dus geen zorgen te maken. Tegen de pijn kunt u paracetamol nemen, maximaal 4 x 2 tabletten van 500 mg per dag.