Wat gebeurt er bij de behandeling van waterbreuk?
Na aankomst op de afdeling vertelt de verpleegkundige u hoe de opname verloopt. U krijgt een operatiejesje om aan te trekken. De verpleegkundige tekent een pijl op uw huid, aan de kant waar u wordt geopereerd. Dit is om links/rechts verwisseling te voorkomen.
De verpleegkundige brengt u in uw bed naar de operatieafdeling. De anesthesioloog dient uw verdoving toe, zoals afgesproken tijdens de preoperatieve screening. Via een snede in de lies wordt de waterbreuk verwijderd. Meestal worden oplosbare hechtingen gebruikt. De uroloog legt soms een drukverband aan om de balzak te steunen. Daarnaast krijgt u een infuus voor extra vocht en eventueel medicijnen tegen een ontsteking.
Risico's en bijwerkingen
De meest voorkomende complicatie van deze ingreep is een nabloeding. Bij een forse opzwelling van de balzak en pijn, moet u contact opnemen met urologie. Dit zelfde geldt bij koorts hoger dan 38,5 graden.
Nazorg
Voordat u naar de afdeling teruggaat, verblijft u korte tijd op de uitslaapkamer. Na iedere operatie bestaat de kans, dat u pijn hebt. De pijnstilling na de operatie wordt geregeld door de anesthesioloog. Dit is met doorgesproken tijdens de preoperatieve screening.
Zodra u terug bent op de afdeling mag u weer eten en drinken. U blijft in bed tot het gevoel in de benen weer helemaal terug is. Het is belangrijk dat u binnen 6 uur na de ingreep plast, zodat er niet teveel druk op de onderbuik komt. Voor goede nazorg geldt verder:
- Na 24 uur mag het drukverband worden verwijderd en mag u voor het eerst douchen.
- Gedurende 48 uur moet u een strakke onderbroek dragen om het scrotum te steunen.
- Na 48 uur mag u lichte werkzaamheden uitvoeren.
- U mag na 2 weken weer sporten, zwemmen en fietsen.