Menu
Behandelingen

Voorste kruisband-reconstructie

Bij een voorste kruisband-reconstructie wordt er een nieuwe kruisband in de knie geplaatst om daarmee de stabiliteit van uw knie te verbeteren. Het is een operatie met een lange revalidatieperiode, die veel van u zal vragen.

Afdeling(en)

Hoe kom ik er?

Route 75
Lees voor

Wat is een voorste kruisband-reconstructie?

Op de dag van de opname hoort u hoe laat de operatie staat gepland. Een verpleegkundige begeleidt u naar de operatieafdeling. U mag, als u kunt, zelf overschuiven op een operatiebed. Daarna komt de anesthesioloog bij u voor de verdoving. De operatie vindt meestal plaats onder regionale verdoving met een ruggenprik. Tijdens de operatie ziet u niet wat er gebeurt.

Voor het vervangen van de voorste kruisband wordt het middelste deel van de knieschijfpees (met een stukje bot aan beide zijden) gebruikt, of een deel van de hamstringpezen aan de binnenkant van de knie. De orthopeed bespreekt met u wat voor u de beste methode is. De ingreep in het gewricht wordt gecontroleerd met een kijkoperatie. De nieuwe kruisband wordt op de oorspronkelijke plaats van de voorste kruisband vastgezet. De operatie duurt gemiddeld 1,5 tot 2 uur. Na de operatie hebt u een litteken aan de voorzijde van de knie.

Risico's en bijwerkingen

Sommige patiënten hebben last van een doof gevoel naast het litteken. Het herstel is niet altijd volledig. Daarnaast kan het litteken bij knielen gevoelig zijn. Soms ontstaat tijdens de revalidatiefase pijn in de knieschijfpees door relatieve overbelasting. Dit is met fysiotherapie en belastingsvermindering over het algemeen goed te verhelpen. Af en toe wordt de knie stijf en kan niet goed gebogen of gestrekt worden. Soms moet er met een kijkoperatie littekenweefsel worden verwijderd. Een nieuwe kruisbandoperatie is een operatie waarbij ook algemene complicaties kunnen ontstaan, zoals wondinfectie en trombose, maar de ervaring leert dat de kans hierop erg klein is. In de volgende gevallen dient u met de behandelend arts contact op te nemen:

  • Als de wond gaat lekken.
  • Als de hele knie dik of rood wordt en meer pijn doet.

Nazorg

Na de operatie en de revalidatie zal de knie steviger aanvoelen en is het doorzakken met draaibewegingen bij circa 90 % van de patiënten geheel verdwenen. De knie blijft echter altijd wat zwakker. Een nieuw letsel is dus wel degelijk mogelijk en u moet zelf uiteindelijk beslissen of u het risico van een nieuwe beschadiging neemt. De kans op een nieuw letsel is over het algemeen groter bij contactsporten zoals voetbal en hockey.

Het is belangrijk ervoor te zorgen dat de knie en de bovenbeenspieren na de operatie zo goed mogelijk functioneren. Maak na de operatie een afspraak bij een fysiotherapeut bij u in de buurt. De fysiotherapeut zal met u uw doelen doornemen en een behandelplan opstellen om uw doelen te realiseren.

Aandoeningen

Downloads