Vastzetten grote teen met gips behandeling
Bij hallux rigidus ontstaan pijnklachten en stijfheid door slijtage (artrose) van het grote teengewricht. Hallux betekent grote teen en rigidus is de medische term voor stijfheid.
Hoe ontstaat hallux rigidus?
Het gewrichtskraakbeen vormt een glijdende, iets schokdempende laag tussen twee gewrichtsoppervlakten van ieder gewricht. Bij hallux rigidus worden de kraakbeenoppervlakken van het eerste teengewricht dunner door slijtage, ofwel artrose. Dit veroorzaakt pijn en stijfheid. Soms ontstaat hierbij ook scheefstand van de teen naar binnen, dan spreekt men van hallux valgus rigidus.
Slijtage kan optreden door leeftijd en kan erfelijk zijn. Ook kan slijtage optreden als gevolg van een ander probleem zoals:
- door een breuk in het gewricht;
- na infectie van het gewricht;
- door reuma.
Doordat het kraakbeen verdwijnt, ontstaat er abnormale wrijving en overbelasting van het onderliggende bot. Hierdoor kan het slijmvlies van het gewricht gaan ontsteken en kan er vocht in het gewricht ontstaan. Daarnaast kunnen losse stukjes bot (gewrichtsmuizen) en botaangroei (osteofyten) ontstaan.
Pijn, zwelling en stijfheid zijn de belangrijkste verschijnselen van artrose. De pijn wordt erger als het gewricht meer wordt belast. Soms is de pijn ’s nachts het hevigst. Stijfheid is ’s morgens het ergste, of bij het begin van een beweging na langere rust. Dit noemt men startstijfheid.
De arts kan vaststellen of er sprake is van hallux rigidus door de teen te bekijken en te onderzoeken. Ook wordt een röntgenfoto gemaakt. Als hierop te zien is dat de gewrichtsspleet vernauwd is en/of er gewrichtsmuizen of andere botreacties aanwezig zijn, kan dit het vermoeden van de hallux rigidus bevestigen.
Vastzetten grote teen
Bij ernstige slijtage van het grote teengewricht of een erge scheefstand van de hallux, kan besloten worden om het gewricht vast te zetten met 2 schroeven of 1 schroef en een plaatje. De chirurg zal het gewricht benaderen via een snee aan de binnenkant. De operatie duurt circa 45 minuten en vindt plaats in dagbehandeling. Na de operatie krijgt u van de gipsmeester op de verkoeverkamer gips. Dit gips is voor de eerste 2 weken; hier mag u niet op staan.