Menu
Behandelingen

Ureterstenen verwijderen

Een uretersteen is een steen in uw urinebuis. De steen geeft vaak pijn of bloed bij de urine. Met een endoscoop (via de plasbuis) wordt de steen van binnenuit verwijderd.

Afdeling(en)

Hoe kom ik er?

Route 3
Lees voor

Wat gebeurt er bij het verwijderen van ureterstenen?

De verpleegkundige brengt u in uw bed naar de operatieafdeling. U krijgt de verdoving van de slaapdokter (anesthesist) zoals afgesproken. De uroloog probeert tijdens de operatie, met een kijkertje (endoscoop) via de plasbuis, de steen met een lus te pakken. Na de operatie laat de uroloog een slangetje (katheter) achter in de blaas en soms een dubbel-J. Dat is een dun slangetje die van de nier naar de blaas loopt. Hierdoor komt de urineleider tot rust na de ingreep. Daarnaast krijgt u een slangetje in de arm (infuus) voor extra vocht. Belangrijk is dat u veel drinkt, minimaal 2 liter om de blaas te spoelen. Na de operatie blijft u meestal nog 1 dag in het ziekenhuis.

Risico's en bijwerkingen

Omdat er via de plasbuis is gewerkt, heeft u kans op een blaasontsteking. Dit kan zich uiten door symptomen als pijn en branderig gevoel bij plassen, vaak aandrang of koorts. De blaas moet wennen aan de dubbel J-katheter en kan in het begin een branderig gevoel geven bij het plassen, of druk in de nierstreek.

Leefregels

U krijgt uitgebreidere instructies voor uw herstel bij het ontslag van de verpleegkundige. Onderstaande instructies zijn goed om vast te weten:

  • Het is belangrijk dat u ruim drinkt, minstens 2 liter per dag.
  • Gebruik de eerste twee weken geen alcohol.
  • Heeft u een Blackstar dubbel-J dan kunt u niet door een MRI in verband met de magneet. Mocht u voor een MRI moeten, meld dan dat u een dubbel J-katheter heeft.
  • Uw dagelijkse activiteiten mogen weer opgepakt worden.

Downloads