Slijtage grote teen (hallux rigidus)
De orthopedisch chirurg zal bij slijtage van de grote teen in eerste instantie kiezen voor een niet-operatieve behandeling. Bij blijvende klachten kan er alsnog worden gekozen voor een operatie.
Wat is de behandeling van slijtage van de grote teen (hallux rigidus)?
De operatie vindt plaats op de operatiekamer, u wordt hiervoor 1 nacht (2 dagen) opgenomen. Er zijn twee soorten operaties, de arthrodese en de resectie-arthroplastiek.
Arthrodese
Tijdens de operatie wordt het gewricht tussen het eerste middenvoetsbeentje en de grote teen vastgezet. Dit gebeurd met enkele schroeven of een klein metalen plaatje. Voor de operatie bespreekt uw behandelend chirurg met u in welke stand dit zal gebeuren. Hierbij wordt voornamelijk rekening gehouden met het feit of u na de operatie vaak op schoenen met een hak wenst te lopen.
Resectie-arthroplastiek
Op oudere leeftijd kan gekozen worden voor een operatie waarbij een deel van het gewricht weggehaald wordt (resectie). Het gewricht is aanvankelijk slap, maat door vorming van littekenweefsel wordt het gewricht in ongeveer 6 weken vanzelf weer steviger. Het voordeel van deze techniek is dat de teen mobiel blijft en dat de revalidatie wat sneller is dan bij de arthrodese. Aangepast schoeisel is na de operatie niet nodig. Het nadeel van deze operatie is een verminderde afzetkracht, vandaar dat deze ingreep niet bij jonge mensen verricht wordt. De teen wordt altijd wat korter door de ingreep.
Risico's en bijwerkingen
Wondinfectie: in dit geval zult u enkele keren extra gecontroleerd worden en mogelijk gedurende een aantal dagen behandeld worden met antibiotica in tablet of capsulevorm
Pseudarth rose: soms groeit het bot tussen het middenvoetsbeentje en de grote teen niet binnen de v erwachte tijd van 6 weken aan elkaar. Uw behandelend chirurg kan dan besluiten, u langer met gips te behandelen. Soms moet in zo’n geval nog een tweede keer geopereerd worden.
Thrombosebeen: hiervoor wordt u geadviseerd na de operatie zo snel mogelijk uw kuitspier te gaan oefenen. Dit doet u door uw voet telkens op en neer te bewegen ("richting de neus trekken en naar de grond te bewegen.") Als u onderbeensgips heeft dat deze bewegingen niet toelaat, wordt u voor die tijd beschermd met een bloedverdunnend medicijn Fraxiparine.
Aandoeningen
Veelgestelde vragen
- Wanneer mag ik weer douchen?
- Moet ik na een voet- of enkeloperatie fraxiparine gebruiken (middel te voorkoming van trombose)?
- Hoelang moet het drukverband blijven zitten?
- Het gips zit niet goed, wat moet ik doen?
- Mag mijn huisarts de hechtingen verwijderen?
- Mijn hele voet is blauw na de operatie, wat kan ik hier zelf aan doen?
- Ik neem geen paracetamol in. Dit helpt mij toch niets, is dat goed?
- Ik heb vaak een stekende pijn vlak onder de teen. Deze pijnscheuten komen af en toe opzetten. Hoe komt dit?
- Het pinnetje in mijn voet komt naar buiten, mag ik het terug drukken?