Menu
Behandelingen

Schouder uit de kom

Een schouder uit de kom (luxatie) moet zo snel mogelijk worden teruggezet. Nadien bestaat de behandeling uit het dragen van een mitella, sling of band. Bij chronische klachten kan fysiotherapie of een operatie werken.

Afdeling(en)

Hoe kom ik er?

Route 75
Lees voor

Wat is de behandeling van een schouder uit de kom?

Een schouder uit de kom (luxatie) moet zo snel mogelijk worden teruggezet. Dit gebeurt - al dan niet - onder toediening van verslappende medicatie. Nadien bestaat de behandeling uit het dragen van een mitella, sling of band. Voor een optimale kans op genezing, varieert de duur van 2 tot 4 weken. Na deze periode is fysiotherapeutische training aan te raden omdat het stabiliteitsgevoel door de luxatie is verstoord en de kans op schouderklachten of terugkeer groter is.

Bij chronische instabiliteitsklachten (meerdere luxaties gehad, subluxaties en angst hiervoor) kan fysiotherapie een rol spelen. Door een adequate coördinatietraining van de spieren van de schoudergordel kan het stabiliteitsgevoel aanmerkelijk worden verbeterd. Bij voorste schouderluxaties kan fysiotherapie onvoldoende zijn. Er dient dan een stabiliserende operatie verricht te worden om afgescheurde structuren weer vast te zetten.

Operatie

Bij de stabiliserende operatie worden de kraakbeenrand en het kapsel vastgezet aan de kom. Dit werd vroeger met een ''open operatie'' verricht, tegenwoordig geeft een kijkoperatie vergelijkbare goede resultaten. Hierbij wordt de schade gerepareerd met hechtingen die vastzitten aan oplosbare botankers. Er wordt 1 steekopening gemaakt aan de achterzijde en aan de voor-bovenzijde van de schouder worden 2 enkele centimeters lange huidsnedes gemaakt om door 2 werkbuisjes te opereren.

Nazorg

Na de operatie krijgt u een sling die extreme bewegingen voorkomt en zo het risico op losscheuren van hechtingen structuren. Na 2 weken start u met bewegen onder leiding van de fysiotherapeut. Aanvankelijk kan de schouder strakker aanvoelen. De ervaring leert dat 4 tot 6 maanden na de ingreep de functie vrijwel volledig is hersteld en het instabiliteitsgevoel geheel verdwenen.
Soms houdt u een draaibeperking naar buiten, maar die is doorgaans te gering om hinder of beperking te geven. Bij een open ingreep is de kans op deze beperking groter. Sporthervatting is na deze periode meestal goed mogelijk.

Aandoeningen