Menu
Behandelingen

Schildklieroperatie

Een operatie kan een oplossing zijn voor verschillende schildklierproblemen. Bijvoorbeeld wanneer medicijnen niet meer werken of er knobbels op de schildklier zitten die klachten veroorzaken.

Afdeling(en)

Hoe kom ik er?

Route 77
Lees voor

Wat is een schildklieroperatie?

De verpleegkundige brengt u in uw bed naar de operatieafdeling. Een schildklieroperatie vindt plaats onder narcose (verdoving). De anesthesioloog heeft dit met u besproken tijdens de preoperatieve screening. Tijdens de operatie ligt u met het hoofd zover mogelijk achterover. Er wordt een horizontale snee, laag in uw hals gemaakt. De specialist kan nu de schildklier makkelijk bereiken en kan het in z’n geheel of gedeeltelijk verwijderen. Soms besluit de specialist een drain (slangetje) in het operatiegebied achter te laten om bloed en wondvocht, dat zich daar nog verzamelt, af te voeren. De wond wordt gehecht met oplosbare hechtingen. Het weefsel dat de specialist heeft verwijderd, wordt onderzocht door een patholoog. De operatie duurt 1,5 à 2 uur.

Risico's en bijwerkingen

Bij een schildklieroperatie is er kans op complicaties zoals trombose, longontsteking, nabloeding of een wondinfectie. Er is een geringe kans (< 0,1%) dat de stembandzenuw tijdens de operatie wordt beschadigd. Dit is vaak van voorbijgaande aard. Als een stemband niet goed werkt, kan met de hulp van een logopedist(e) het praten weer goed worden geleerd. Hard praten of roepen is dan niet meer mogelijk. Een ander probleem is dat stemveranderingen kunnen ontstaan. Dit is het gevolg van beschadiging van de halsspieren of van zenuwtakjes.

Ook kan een tekort aan bijschildklierhormonen ontstaan. Aan de achterkant van de schildklier liggen bijschildkliertjes, 2 aan de linkerkant en 2 aan de rechterkant. Deze zijn van belang voor voldoende calcium in het bloed, voor opbouw van bot en tanden en voor de spieren. Deze kunnen tijdens de operatie een beschadiging oplopen of zijn verwijderd. U voelt dan tintelingen in de vingertoppen of spierkrampen. Dit kan goed worden behandeld met kalktabletten en vitamine D- preparaten. Als er teveel schildklierweefsel is weggehaald, maakt de schildklier te weinig hormonen aan. Hierdoor kunt u zich snel moe, traag en koud voelen.

Nazorg

U kunt het beste de wond tot 2 dagen na de operatie droog laten. Hierna mag u douchen maar nog niet in bad zolang er hechtingen zitten, of de wond nog niet dicht is. Spoel de wond goed af zodat er geen zeepresten achterblijven. Hierna kunt u de wond droogdeppen en eventueel bedekken met een verbandgaas. Het litteken is gevoelig voor zon, zal snel verbranden, beschermt u het daarom nog de eerste maanden en gebruik eventueel zonnebrandcrème met een hoge UV factor. U kunt uw normale werkzaamheden en het sporten op geleide van de klachten weer hervatten.

Downloads