Menu
Behandelingen

Pijnbehandeling - TENS

TENS is de afkorting van Transcutane Elektrische NeuroStimulatie. Dit wil zeggen: door de huid heen worden zenuwen gestimuleerd met een elektrische prikkel. Hierdoor worden pijnsignalen afgezwakt. TENS is een behandeling die u zelf uitvoert.

Afdeling(en)

Hoe kom ik er?

Route 250
Lees voor

Wat is TENS?

Op het consulentenspreekuur zal de pijnconsulent u uitleggen hoe het TENS-apparaat werkt. De consulent bepaalt ook de plaats waar de elektroden op uw huid moeten worden aangebracht. De elektroden zijn met snoertjes verbonden met de stimulator, een draagbaar apparaatje. Wanneer u de stimulator inschakelt, voelt u tintelingen in en onder de huid. De meeste patiënten ervaren dit als een prettig gevoel. Het complete setje krijgt u in bruikleen via de pijnconsulent. U krijgt advies over hoe vaak en hoe lang u het TENS-apparaat moet aanzetten en welk programma u moet toepassen. Na de uitleg en demonstratie krijgt u het apparaat 2 weken mee naar huis om het geleerde zelf thuis toe te passen. De afspraak duurt zo'n 30 minuten.

Het resultaat van de TENS merkt u pas na een aantal behandelingen. TENS wordt vaak gecombineerd met medicijnen / behandelingen en soms ook met fysiotherapie. Wanneer u het apparaat 2 weken thuis hebt gebruikt, zal de pijnconsulent telefonisch het effect van de therapie op uw pijnklachten met u evalueren. U krijgt hiervoor een belafspraak mee. U hoort dan ook hoe het verdere verloop van de behandeling zal zijn.

Risico's en bijwerkingen

Er treden geen belangrijke bijwerkingen op. Bij sommige patiënten kan de huid enigszins rood worden door de elektrodenplakkers. Er kunnen dan speciale hypoallergene elektroden worden gebruikt. Bij behandeling in het nek-/halsgebied kunnen soms hoofdpijnklachten optreden. Vaak is dat het gevolg van een te intensief gebruik van het TENS-apparaat.

Downloads