Menu
Behandelingen

Pijnbehandeling staartbeen/stuitje

U kunt bij pijnklachten een behandeling van het staartbeen of stuitje krijgen om de pijngeleiding te blokkeren. Dit kan met een ontstekingsremmend middel en met warmte/stroom.

Afdeling(en)

Hoe kom ik er?

Route 250
Lees voor

Wat is pijnbehandeling van het staartbeen/stuitje?

Een blokkade heeft als doel de pijngeleiding voor langere tijd uit te schakelen. Deze behandeling vindt plaats op de behandelkamer van het Pijncentrum. Een blokkade kan op 2 manieren worden uitgevoerd. Beide behandelingen duren zo'n 15 tot 30 minuten. We leggen ze uit:

Ontstekingsremmend middel

Een injectie met een ontstekingsremmend middel en een verdovingsmiddel (caudaal injectie) zorgt ervoor dat de zwelling van de geïrriteerde zenuw afneemt. Hierdoor zal deze minder pijn of geen pijn meer veroorzaken.

Warmte/stroom

Het eerste deel van de behandeling is hetzelfde als bij de behandeling met het ontstekingsremmende middel. Als de naaldpunt onder röntgendoorlichting is geplaatst, wordt met stroom de naaldpunt verwarmd. Er ontstaat dan een verandering in de zenuwvezel waardoor de pijn niet meer kan worden geleid.

Het resultaat van de behandeling kan enige tijd op zich laten wachten Het is ook mogelijk dat u al snel een gunstig effect op de pijnklachten merkt. Het effect van de behandeling houdt gemiddeld enkele maanden aan en kan zo nodig herhaald worden.

Risico's en bijwerkingen

  • Door de verdovingsvloeistof kan er sprake zijn van een verminderd gevoel. Dit duurt maximaal enkele uren.
  • Bij vrouwen kan door het gebruik van de ontstekingsremmer de menstruatie korte tijd (gedurende één cyclus) wat ontregeld zijn waardoor u onregelmatig of heviger vloeit.
  • Door gebruik van de ontstekingsremmer kunt u tijdelijk (enkele weken) last krijgen van opvliegers; Warm gevoel, transpireren voornamelijk s’ nachts en soms een rood gezicht.
  • Diabetici merken soms dat de bloedsuikerspiegel tijdelijk (een paar dagen) wat verhoogd raakt na de behandeling. Dit kan door aanpassen van de insuline dosering /diabetes medicijnen worden opgevangen in overleg met uw huisarts/diabetesverpleegkundige. Veel diabetespatiënten kunnen ook goed zelf de medicijnen aanpassen.
  • Na de behandeling met warmte/stroom kan er wat napijn ontstaan. Hiertegen kan paracetamol worden ingenomen.
    Leefregels U mag thuis uw gewone bezigheden hervatten. Er gelden geen speciale leefregels of beperkingen

Downloads