Pijnbehandeling - nervus occipitalis
Een Nervus occipitalis behandeling betekent dat u bij één of beide achterhoofdszenuwen een injectie krijgt met een verdovend middel, gemengd met een ontstekingsremmend middel. Hierdoor verminderen of verdwijnen hoofdpijnklachten.
Wat is pijnbehandeling van de nervus occipitalis?
U krijgt een nervus occipitalis behandeling omdat u hoofdpijnklachten hebt die worden veroorzaakt door een chronische pijn in de achterhoofdszenuw. De oorzaak van deze chronische pijn is meestal niet precies te achterhalen. De chronische pijn kan soms veroorzaakt worden door een beschadiging van de grote of de kleine achterhoofdszenuw, door verhoogde druk of een directe beschadiging. De klachten van de achterhoofdszenuw kunnen een spanningshoofdpijn veroorzaken. Vaak zijn er ook klachten van de nekspieren.
Behandeling
De behandeling vindt plaats op de behandelkamer van het Pijncentrum. U zit rechtop, met uw hoofd iets voorovergebogen en uw kin op de borst. De zenuwen liggen vlak onder de huid. U krijgt de injectie aan de kant van de pijnklachten. De anesthesioloog dient rondom de zenuw een verdovingsmiddel en een ontstekingsremmend middel toe. De behandeling is over het algemeen niet heel pijnlijk. De behandeling duurt zo'n 10 minuten.
Nazorg
Na de behandeling wordt u weer naar de patiëntenkamer teruggebracht en daar blijft u een half uur liggen. Daarna mag u naar huis. U wordt afgeraden zelfstandig deel te nemen aan het verkeer. Regel daarom van tevoren vervoer naar huis. Wanneer u thuis bent, let dan op de volgende zaken:
- Door de verdovingsvloeistof kunt u tijdelijk last hebben van een verminderd gevoel. Dit duurt maximaal enkele uren.
- Bij vrouwen kan door het gebruik van de ontstekingsremmer de menstruatie korte tijd (gedurende één cyclus) wat ontregeld zijn, waardoor u onregelmatig of heviger vloeit.
- Door het gebruik van de ontstekingsremmer kunt u tijdelijk (enkele weken) last krijgen van opvliegers: een warm gevoel, transpireren (voornamelijk ’s nachts) en soms een rood gezicht.
- Patiënten met diabetes merken soms dat na de behandeling door het gebruik van de ontstekingsremmer de bloedsuikerspiegel tijdelijk (een paar dagen) wat verhoogd raakt. Dit kan door aanpassen van de insulinedosering / diabetesmedicatie worden opgevangen, in overleg met uw huisarts / diabetesconsulent. Veel diabetespatiënten kunnen ook goed zelf de medicatie aanpassen.
- Er kan mogelijk wat napijn optreden. Die kan enkele dagen aanhouden. U kunt hiertegen paracetamol nemen: 3 tot 4 keer per dag 1 tablet van 500 mg.