Permanente acitesdrain
Een permanente acitesdrain kan u helpen wanneer u al langere tijd last heeft van een dikke opgezette buik. De drain wordt gebruikt om het overtollige vocht af te voeren, waardoor de klachten verminderen.
Wat is een permanente acitesdrain?
Een permanente ascitesdrain is een flexibele slang van ongeveer 40 cm lang met daarop een manchet. Een manchet is een iets dikker deel van de katheter, gemaakt van zacht materiaal. Het deel van de katheter met de manchet wordt onder de huid ingebracht. De manchet groeit vast in het weefsel onder de huid zodat de katheter er niet uit glijdt. Om ontstekingen te voorkomen, wordt de katheter eerst een stukje onder de huid ingebracht. Van daaruit wordt de katheter verder naar de vrije buikholte geschoven. Aan het uiteinde van de katheter in de buikholte zitten kleine gaatjes. Hierdoor stroomt het vocht vanuit de buikholte gemakkelijk naar buiten. Het uiteinde van de katheter buiten het lichaam is afgesloten met een dopje. De vloeistof kan er daardoor alleen uitlopen als u de katheter aansluit op een speciale afloopslang met een opvangzak De behandeling heeft plaats op de afdeling Radiologie en duurt ongeveer 15 tot 30 minuten.
Risico's en bijwerkingen
De risico’s van de behandeling zijn zeer gering. Uw verwijzend specialist heeft, samen met u, een goede afweging moeten maken tussen de eventuele risico’s van de behandeling en het belang van de behandeling. Door afname van het vocht uit de buik is het mogelijk dat de bloeddruk daalt. Het is belangrijk dat u na de behandeling rustig blijft liggen of zitten, u kunt namelijk duizelig worden door een verlaagde bloeddruk. Tijdens of na de ascitesdrainage kunt u last hebben van buikkrampen.