Menu
Behandelingen

Operatie en begeleiding van uw kind in dagbehandeling

Wanneer uw kind op de dagbehandeling wordt geopereerd worden er geen complicaties verwacht en kan uw kind dezelfde dag naar huis. We leggen uit wat een operatie op de dagbehandeling betekent voor u en uw kind.

Afdeling(en)

Hoe kom ik er?

Route 150
Lees voor

Wat gebeurt er tijdens een operatie in dagbehandeling?

Een operatie kan een ingrijpende gebeurtenis zijn voor uw kind. Daarom is goede voorbereiding en goede begeleiding tijdens de dag erg belangrijk.

Afspraken eten, drinken vóór de operatie

In verband met de veiligheid moet uw kind een lege maag hebben voor de operatie. De operatie kan niet doorgaan als uw kind zich niet strikt aan de regels in onderstaande folder houdt.

Download de folder

Voorbereiding

De dag voor de afgesproken behandelingsdatum wordt u ’s middags tussen 14.00 en 17.00 uur gebeld door de Dagbehandeling voor de exacte opnametijd.
Neem vooraf contact op met de pre-operatieve screening en ‘s ochtends op de dag van de opname met de Dagbehandeling als:

  • Uw kind koorts heeft;
  • Er kinderziektes voorkomen in het gezin, op school of in de omgeving.
    De telefoonnummers staan aan het einde van deze folder.
  • Zorg dat u voor de nabehandeling paracetamol (zetpillen) in huis hebt, geschikt voor leeftijd/gewicht van uw kind.
  • U en uw kind mogen geen sieraden dragen tijdens de inleiding van de narcose. Uw kind mag ook geen nagellak dragen. Dit is in verband met de hygiëne. Lang haar kunt u het beste bij elkaar binden, in een vlecht of een staart.
  • Bij sommige ingrepen is het prettiger om met 2 personen uw kind naar huis te begeleiden.
  • De anesthesioloog kan u verzoeken de kamer te verlaten als dit noodzakelijk is voor het kind.
  • Ga als ouder niet met een lege maag naar de operatieafdeling. De ervaring leert dat door de spanning gecombineerd met een lege maag de kans op flauwvallen groter is.

De opname

Op de dag van opname meldt u zich met uw kind op de afgesproken plaats. Een verpleegkundige komt u ophalen en neemt de gang van zaken met u door. Uw kind krijgt soms een medicijn ter voorbereiding op de narcose en meestal een medicijn tegen de napijn. Hierna gaat u samen met uw kind naar de operatiekamer. Een verpleegkundige of medisch pedagogisch zorgverlener begeleidt u. Als uw kind op de uitslaapkamer ligt, mag één ouder/verzorger aanwezig te zijn bij het ontwaken uit de narcose. Het personeel van de nabehandelingskamer belt naar de afdeling als u naar uw kind kunt komen.

Na de behandeling haalt de verpleegkundige met 1 ouder/verzorger uw kind weer op van de operatieafdeling. Uw kind blijft dan nog een paar uur ter observatie op de Dagbehandeling. Van de verpleegkundige hoort u wanneer uw kind uit bed mag en weer mag eten en drinken. Het tijdstip dat uw kind weer naar huis mag, is afhankelijk van de ingreep. De behandelend specialist geeft hiervoor toestemming. Voordat u met uw kind naar huis gaat, geeft de verpleegkundige uitleg over wat u thuis kunt doen om uw kind zo goed mogelijk te laten herstellen.

Nazorg

Als de behandeling naar wens is verlopen, mag uw kind in de loop van de ochtend, middag, of aan het begin van de avond naar huis. U krijgt mee:

  • eventueel een controleafspraak met uw specialist;
  • instructies en adviezen voor een voorspoedig herstel thuis en gerichte adviezen voor pijnbestrijding op vaste tijden voor de eerste 48 uur;
  • het telefoonnummer van de Spoed Eisende Hulp voor de eerste avond en nacht na de behandeling.

Downloads