Menu
Behandelingen

Operatie aan de neusbijholten

Neusbijholten kunnen ontstoken raken. Wanneer deze ontsteking niet wordt opgelost door spoelingen en medicatie kan het nodig zijn om de neusbijholten te opereren.

Afdeling(en)

Hoe kom ik er?

Route 30
Lees voor

Wat gebeurt er bij een operatie aan de neusbijholten?

Boven en naast de neus bevinden zich holle ruimten in het hoofd, de zogenaamde neusbijholten. Deze holten staan in directe verbinding met de neusholte. Neusbijholten kunnen ontstoken raken. Indien dit niet vanzelf over gaat kan een bijholteontsteking goed worden behandeld met het spoelen van de neus met zoutoplossing en medicijnen (corticosteroidneusspray, antibiotica). Mocht de ontsteking desondanks niet verbeteren en langer aanhouden dan spreken we van een chronische bijholteontsteking. De ontsteking kan zich in 1 bijholte bevinden, maar er kunnen ook meerdere bijholten tegelijk ontstoken zijn.

De belangrijkste reden voor een operatie aan de neusbijholten is een dergelijke chronische ontsteking die onvoldoende reageert op optimale behandeling met medicijnen. Het doel van de operatie is geblokkeerde afvoergangen van de bijholten te openen zodat slijm beter kan worden afgevoerd, er betere beluchting van de bijholten kan plaatsvinden, de holten beter kunnen worden gespoeld en dat medicijnen in neussprays de binnenzijde van de bijholten beter kunnen bereiken. Uw KNO-arts zal zo zorgvuldig mogelijk proberen in te schatten, hoe groot in uw geval de kans is op afname van de klachten met behulp van bijholtechirurgie. Ook het risico op complicaties zal hierbij worden meegewogen.

Downloads