Menu
Behandelingen

Liesbreuk- of waterzakbreukoperatie bij kinderen

Heeft de specialist u voorgesteld om uw kind te opereren aan de liesbreuk of waterzakbreuk? Bij deze operatie wordt de uitstulping dichtgemaakt. Bij een liesbreuk haalt de specialist daarnaast de breukzak weg.

Afdeling(en)

Hoe kom ik er?

Route 77
Lees voor

Hoe gaat een liesbreuk- of waterzakbreukoperatie bij kinderen?

De operatie gebeurt onder volledige narcose.

Waterzakbreuk

De specialist maakt een snee in de lies van uw kind. Heeft uw kind een waterzakbreuk? En is een deel van de buikvliesuitstulping dicht? Dan zoekt de specialist de ingang van de uitstulping en maakt deze dicht. Is de buikvliesuitstulping helemaal open, dan maakt de specialist deze dicht en verwijdert de breukzak. Hij gebruikt hechtingen die vanzelf oplossen. Op de wond komt een pleister.

Liesbreuk

Als uw kind een liesbreuk heeft, zit er inhoud van de buik in de breukzak. De specialist brengt deze inhoud eerst terug in de buikholte. Daarna sluit hij de uitstulping. Aan het eind van de operatie maakt de specialist de snee in de lies dicht. Hij gebruikt hechtingen die vanzelf oplossen. Op de wond komt een pleister.

Risico´s en bijwerkingen

Geen enkele operatie is zonder risico’s. Ook bij deze ingreep is de kans op complicaties aanwezig. Er kan een bloeduitstorting of wondinfectie ontstaan. Ook kan de insteekopening van het infuusnaaldje ontsteken. Dit zijn onschuldige complicaties die vanzelf over gaan.

Nazorg

De meeste kinderen die een waterzakbreuk- of liesbreukoperatie ondergaan, mogen dezelfde dag naar huis. De specialist bespreekt dit met u tijdens het polikliniek bezoek. Uw kind kan de eerste dagen nog last hebben van lichte koorts, misselijkheid en pijn. Voordat u met uw kind naar huis gaat, geeft de verpleegkundige uitleg over wat u thuis kunt doen om uw kind zo goed mogelijk te laten herstellen.

Downloads

Wilt u meer informatie over de liesbreuk- of waterzakbreukoperatie bij kinderen en over de nazorg thuis? Download de folder hieronder.

Aandoeningen