Keelamandeloperatie
Komt u binnenkort naar ons ziekenhuis voor een keelamandeloperatie? Hier leest u over de gang van zaken bij deze behandeling.
Hoe gaat een keelamandeloperatie?
De anesthesioloog geeft u narcose. Via de mond pelt de KNO-arts de keelamandelen uit de keelamandel nissen. De bloedvaatjes worden zonodig elektrisch dicht gebrand. De wond die ontstaat geneest vanzelf en wordt dus niet gehecht.
Risico's en bijwerkingen
Een lichte temperatuursverhoging is normaal. De kans op een nabloeding is klein. Het komt bij 1 op de 200 patiënten voor. Een nabloeding is niet ernstig, maar wel vervelend. Een adequate behandeling in het ziekenhuis is nodig.
Nazorg
Om te zorgen dat u voldoende vocht krijgt, hebt u na de operatie een infuusnaaldje in uw arm. U houdt dit infuus totdat u voldoende drinkt en hebt geplast. Als u bijkomt uit de narcose doet uw keel pijn, alsof u een keelontsteking hebt. Soms straalt de pijn uit naar de oren of het voorhoofd. De pijnstilling na de operatie wordt geregeld door de anesthesioloog. Dit is met u doorgesproken tijdens de pre-operatieve screening door de anesthesiemedewerker/anesthesioloog. De beide amandel nissen worden door het slikken schoon gemasseerd. De kans op nabloeden wordt hierdoor verminderd. Drink daarom vaak kleine slokjes. Er kan nog wat bloed uit de amandel nissen komen. Het is beter dat u dit doorslikt, uitspugen mag ook als u uw keel maar niet schraapt.
Na enkele dagen ontstaat er een wit beslag op de plek waar de keelamandelen hebben gezeten. Hierdoor hebt u mogelijk een vieze smaak in uw mond. Dit beslag is na ongeveer een week verdwenen. De eerste dagen hebt u pijn bij het slikken. De pijn kan ook naar uw oren trekken. Paracetamol-zetpillen kunnen helpen, maar kauwgum helpt vaak ook. De eerste weken kunt u nog wel een strak gevoel hebben, bijvoorbeeld als u moet gapen.
Downloads
Wilt u meer informatie over de keelamandeloperatie en wat u kunt verwachten? Download de folder hieronder.