Menu
Behandelingen

IUI (Intra Uteriene Inseminatie)

Bij een IUI (Intra Uteriene Inseminatie)-behandeling wordt het bewerkt sperma in de baarmoeder gebracht om zo een zwangerschap te bewerkstelligen.

Afdeling(en)

Hoe kom ik er?

Route 125
Lees voor

Wat is IUI (Intra Uteriene Inseminatie)?

IUI is een vruchtbaarheidsbehandeling waarbij, na het opwekken van de eisprong, speciaal geselecteerde, goed bewegende, zaadcellen rechtstreeks in de baarmoederholte (intra uterine) worden ingebracht (inseminatie). Intra-uteriene inseminatie kan de kans op een zwangerschap verhogen, door op het juiste moment in de cyclus de meest beweeglijke zaadcellen dicht bij de vrijgekomen eicel te brengen. Zo hoeven de zaadcellen niet op eigen kracht de vaak moeilijke barrière van de baarmoedermond te passeren. In het lichaam van de vrouw (in de eileider) kan dan de bevruchting plaatsvinden, waarna de bevruchte eicel zich in de baarmoeder kan innestelen en er een zwangerschap kan ontstaan.

IUI in eigen cyclus

De kans op zwangerschap is per behandeling ongeveer tien procent. Dit betekent dat meestal meerdere behandelingen nodig zullen zijn. IUI in de natuurlijke cyclus wordt toegepast bij paren, bij wie de spermakwaliteit verminderd is.

Echo controles en plannen van IUI

Rond de eerste dag van de menstruatie belt u met de poli gynaecologie (0570 535050) om een afspraak te maken voor een vaginale echo vanaf de 10e dag van de cyclus. De echoscopie zal plaatsvinden op maandag t/m vrijdag vanaf 08.00 uur in het fertiliteitspreekuur door de verpleegkundige. Dit consult duurt 10 minuten.

Wilt u bij iedere controle naast uw eigen patiënten pas eveneens de pas van uw partner meenemen.

Na de controle komt u, afhankelijk van de groei van de ei-blaasjes, elke twee tot drie dagen voor controle naar het ziekenhuis. Zodra de ei-blaasjes groot genoeg zijn (grootste 17-18 mm in doorsnede) wordt de inseminatietijd afgesproken. Ook krijgt u een tijdstip (in de avond) waarop u de HCG-injectie (Ovitrelle) moet toedienen. Deze injectie zorgt ervoor dat de eisprong 36 tot 40 uur later plaatsvindt. De inseminatie wordt net voor deze periode gepland.

Meer informatie over Ovitrelle vindt u op merckfertiliteit.nl

Risico's

IUI in de natuurlijke cyclus is een heel veilige behandeling. Het enige risico van een inseminatiebehandeling is de kans op een eileiderontsteking. Sperma kan niet worden gesteriliseerd. Hierdoor bestaat de kans dat micro-organismen die in het sperma zitten, een infectie kunnen veroorzaken. Het risico hierop is echter klein: bij één op de 200 behandelingen treedt een infectie op. Dit geeft klachten zoals buikpijn, toegenomen vaginale afscheiding en koorts. Als u na de inseminatie dergelijke klachten heeft, moet u direct contact met ons opnemen.

Inleveren van sperma

Afhankelijk van het tijdstip van de inseminatie krijgt u een tijd voor het inleveren van het sperma. Het sperma wordt verkregen door masturbatie. Bedraagt uw reistijd minder dan één uur, dan kunt u het sperma direct voor vertrek thuis produceren. Het is belangrijk dat u het sperma opvangt in een speciaal, door ons verstrekt, steriel potje. Dit potje (rode deksel, 125 ml) is van speciaal materiaal dat geschikt is voor het opvangen van sperma.

IUI in een gestimuleerde cyclus

Om de kans op zwangerschap te vergroten, krijgt u medicijnen voorgeschreven die de eierstokken stimuleren. Op die manier kunnen twee of drie eicellen tot ontwikkeling komen in plaats van maar één eicel (zoals in de natuurlijke cyclus). IUI in de gestimuleerde cyclus wordt onder meer toegepast bij paren, bij wie de oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap niet gevonden is.

De kans op zwangerschap is per behandeling ongeveer vijftien procent. Dit betekent dat meestal meerdere behandelingen nodig zullen zijn.

Echo controles en plannen IUI

Rond de eerste dag van de menstruatie belt u contact met de poli gynaecologie (0570 535050) om een afspraak te maken voor een vaginale echo vanaf de 10e dag van de cyclus. De echoscopie zal plaatsvinden op maandag t/m vrijdag vanaf 08.00 uur in het fertiliteitspreekuur door de verpleegkundige. Dit consult duurt 10 minuten. Wilt u bij iedere controle naast uw eigen patiënten pas eveneens de pas van uw partner meenemen.

Op de derde dag van uw menstruatie begint u met het spuiten van hormooninjecties (Gonal-F).

Na de controle komt u, afhankelijk van de groei van de ei-blaasjes, elke twee tot drie dagen voor controle naar het ziekenhuis. Zodra de eiblaasjes groot genoeg zijn (grootste 17-18mm in doorsnede) wordt de inseminatietijd afgesproken. Ook krijgt u een tijdstip (in de avond) waarop u de HCG-injectie (Ovitrelle) moet toedienen. Deze injectie zorgt ervoor dat de eisprong 36 tot 40 uur later plaatsvindt. De inseminatie wordt net voor deze periode gepland.

Meer informatie over Gonal-F en Ovitrelle vindt u op merckfertiliteit.nl.

Risico's

IUI in de gestimuleerde cyclus heeft een aantal risico’s. Door de stimulerende medicijnen komen meerdere eicellen tot ontwikkeling, waardoor de kans op een meerlingzwangerschap verhoogd is. In een klein deel van de gevallen komen er zo veel eicellen tot ontwikkeling dat de behandeling gestaakt moet worden om een grote meerling (drie of meer) of overstimulatie te voorkomen. Bij overstimulatie (het ontstaan van meerdere ei-blaasjes) kunnen klachten zoals buikpijn, een opgezette buik en algemeen on-welbevinden optreden. Over het algemeen verdwijnen deze klachten na het staken van de behandeling binnen een paar dagen. Een ander risico van de inseminatiebehandeling is kans op een eileiderontsteking. Sperma kan niet worden gesteriliseerd. Hierdoor bestaat de kans dat micro-organismen die in het sperma zitten, een infectie kunnen veroorzaken. Het risico hierop is echter klein: in minder dan één op de 200 behandelingen treedt een infectie op. Dit geeft klachten van buikpijn, toegenomen vaginale afscheiding en koorts. Als u na de inseminatie dergelijke klachten heeft, moet u direct contact met ons opnemen.

Inleveren van sperma

Afhankelijk van het tijdstip van de inseminatie krijgt u een tijd voor het inleveren van het sperma. Het sperma wordt verkregen door masturbatie. Bedraagt uw reistijd minder dan één uur, dan kunt u het sperma direct voor vertrek thuis produceren. Het is belangrijk dat u het sperma opvangt in een speciaal, door ons verstrekt, steriel potje. Dit potje (rode deksel, 125 ml) is van speciaal materiaal dat geschikt is voor het opvangen van sperma.

Verloop van behandeling

De inseminatie zelf is een eenvoudige, meestal pijnloze ingreep. We verzoeken u met een iets gevulde blaas te komen. Nadat de verpleegkundige een spreider (speculum/ eendenbek) heeft ingebracht, wordt een dun slangetje door de baarmoederhals tot in de baarmoederholte geschoven. De vloeistof met de zaadcellen wordt dan langzaam ingespoten. De hele ingreep duurt slechts enkele minuten. U kunt hierna uw normale bezigheden direct hervatten.

Aandachtspunten

  • Ziekten (vooral met koorts) of medicijngebruik kunnen de spermakwaliteit nadelig beïnvloeden. Wij adviseren u daarom bij koorts (een temperatuur van meer dan 38 graden Celsius) of bij het starten van nieuwe medicatie contact met ons op te nemen.
  • Veel mannen vragen zich af hoe lang ze van tevoren onthouding moeten hebben. De kwaliteit van het sperma verbetert niet door lange onthouding. Wij adviseren twee tot drie dagen onthouding. Korter of langer kan de spermakwaliteit zelfs verslechteren.

Zwanger of niet?

Als u vijftien dagen na de inseminatie nog niet bent gaan menstrueren, is de kans groot dat u zwanger bent. U mag dan zelf een zwangerschapstest doen. Wanneer u gaat menstrueren, is de behandeling helaas niet gelukt. Wilt u het resultaat van de behandeling doorgeven aan de verpleegkundige voortplantingsgeneeskunde. Dit mag telefonisch of per E consult. Is uw menstruatie anders dan normaal, neem dan ook contact met ons op. Als de behandeling niet geslaagd is, kunt u direct met een volgende behandeling beginnen.

Het niet-slagen van de behandeling kan vragen oproepen. Ook het telkens verwerken van de teleurstelling kan moeilijk zijn. Mocht u behoefte hebben aan een gesprek met uw arts of aan extra ondersteuning van onze maatschappelijk werkster, dan is dit vanzelfsprekend mogelijk.

Aantal behandelingen

Over het algemeen worden er vier tot zes inseminatiebehandelingen gedaan. In individuele gevallen kan hiervan worden afgeweken. Uw arts zal vóór de start van de behandeling het aantal behandelingen met u afspreken. Zonodig wordt dit aantal in de loop van de behandeling aangepast.

Wachttijd

Er is over het algemeen geen wachtlijst voor IUI. Wel kan er een wachttijd zijn voor het evaluatiegesprek met de gynaecoloog na de behandeling.

Leeftijdsgrens

IUI is mogelijk voor vrouwen tot 43 jaar mits er geen andere factoren meespelen.

Advies

Wij adviseren u al bij een zwangerschapswens Foliumzuur (0,4/0,5mg) te gebruiken, dit is te verkrijgen bij apotheek/ drogist. Wilt u meer informatie over gezond zwanger worden kijk dan op zwangerwijzer.nl of thuisarts.nl.

Contact

Voor inhoudelijke vragen omtrent uw behandeling, het doorgeven van een resultaat of het aanvragen van recepten kunt u contact opnemen met de verpleegkundigen voortplantingsgeneeskunde in het telefonisch spreekuur; ma-di-do en vrijdag van 12.30-13.30 uur op 0570 535102 of een E consult sturen via mijndz.nl

Onderzoeken