Menu
Behandelingen

Inbakeren

Door een baby vlak voor het slapengaan in te bakeren wordt de beweging van het kind beperkt, waardoor het makkelijker in slaap valt en meer rust krijgt.

Afdeling(en)

Lees voor

Wat is inbakeren?

Bij inbakeren wikkelt u een kind tijdelijk in doeken of in een speciale inbakerzak van schouders tot tenen. Dit gebeurt vlak voor het slapen. Door de inbakerdoek wordt de beweging van het kind beperkt waardoor het makkelijker in slaap valt en meer rust krijgt. Op deze manier kan de rust en regelmaat voor het kind en de ouders weer terugkeren. Voor het kind is dit dus: slapen, voeden, wakker, slapen, voeden, wakker, etc.

Wanneer inbakeren?

Inbakeren kan gestart worden tussen de 0-6 maanden. Inbakeren kan helpen als uw kind:

  • Moeilijk in slaap komt, of te snel weer wakker is;
  • Veel huilt, zonder duidelijke reden;
  • Heel onrustig is of druk is;
  • Snel overprikkeld raakt.

Wanneer niet inbakeren

  • Als het kind 4 maanden oud is mag er niet meer gestart worden met inbakeren. Inbakeren moet voor de 6e maand afgebouwd zijn omdat uw kind in deze periode mogelijk begint met omdraaien.
  • Als het kind (mogelijk) heupdysplasie heeft, of als het hiervoor behandeld is. Mocht een kind met heupdysplasie veel bewegen met de armen dan kan ook alleen het bovenlichaam ingebakerd worden.
  • Koorts. Kinderen met koorts moeten hun warmte goed kwijt kunnen.
  • De eerste 24 uur na de DKTP + HIB of andere vaccinaties. Dit omdat het kind koorts kan krijgen, als reactie op de vaccinatie.
  • Ernstige luchtweginfecties.
  • Als het kind een voorkeurshouding heeft, wordt het hoofd bijna altijd naar één kant gedraaid. Stimulatie is nodig om tot een symmetrische houding te komen. Hiervoor moet het zich vrij kunnen bewegen.
  • Bij eczeem of als het kind veel spuugt is het raadzaam om te overleggen met de arts. In sommige situaties kunnen de klachten door inbakeren afnemen, terwijl in andere situaties de klachten juist een reden zijn om het kind niet in te bakeren.

Hoe uw kind inbakeren?

De verpleegkundige of pedagogisch medewerker laat in eenvoudige stappen zien hoe u uw kind kunt inbakeren. U kunt uw kind daarna ook zelf inbakeren.

Inbakereffect en afbouwen

Na ongeveer 2 tot 3 dagen inbakeren moet er resultaat zichtbaar zijn. Als er na 3 dagen geen afname is van het huilen of zelfs vermoeider moet het inbakeren worden gestopt. Nu blijft de regelmaat over. Als het inbakeren wel effect heeft ga dan ongeveer 6 tot 8 weken door gedurende alle slaapjes. Deze tijd is nodig om het oude patroon te doorbreken en het nieuwe patroon te laten standhouden. Bij het afbouwen is het van belang om de regelmaat en dezelfde manier van handelen toe te passen. De wijkverpleegkundige kan u hier verder in begeleiden.

Inbakeren en borstvoeding

Borstvoeding en inbakeren gaan prima samen. Voordat u als ouder gaat inbakeren is het in ieder geval belangrijk, dat het kind de techniek van het drinken onder de knie heeft.

Warmtestuwing/ kleding in de bakerzak

  • Voorkom dat uw kind het niet te warm krijgt tijdens het inbakeren. De afgifte van warmte verloopt bij een kind voornamelijk via het hoofd. Doe daarom nooit een mutsje op bij een ingebakerd kind.
  • Uw kind kunt u het beste toedekken met 1 of 2 dekens, afhankelijk van de temperatuur en het seizoen. Leg een ingebakerd kind altijd op de rug in bed, met de voetjes tegen het voeteneind. Het kind kan dan niet onder beddengoed terecht komen.
  • Zorg dat uw kind onder de doeken dunne kleding draagt. Dit zal per kind en per seizoen verschillen. Gebruik geen synthetische materiaal, dit is enerzijds te koud en anderzijds laat het geen transpiratievocht door. Let erop dat het kind gelijkmatig warm is.
  • Bij twijfel over de lichaamstemperatuur, kunt u de temperatuur opnemen. Doe dit als uw kind ingebakerd heeft geslapen en u de doeken los maakt. Tot ongeveer 37.6 °C is normaal.

Vragen?

Hebt u vragen? Als uw kind nog onder behandeling in het ziekenhuis is kunt u terecht bij de pedagogisch medewerker van de Kind- en Jeugdafdeling. Bent u weer thuis met uw kind dan kunt u contact opnemen met de wijkverpleegkundige van het consultatiebureau.

Download folders

Behandelingen

Meer informatie