Hoortoestel (gehoorapparaat)
Een hoortoestel of gehoorapparaat is een hulpmiddel voor mensen die slechthorend zijn. Het zit in of achter het oor. Het helpt u om geluiden beter te horen en andere mensen beter te verstaan. Er zijn er vele soorten en gradaties van gehoorverlies die ook nog verschillende toonhoogten kunnen betreffen. Net zoals mensen verschillend zijn, is ook gehoorverlies voor iedereen verschillend. Daarom zijn er talrijke verschillende hoortoestellen.
Afdeling(en)
Waarom een hoortoestel?
De kno-arts (keel-, neus- en oorarts) onderzoekt uw gehoorprobleem en als het advies is om een hoortoestel aan te schaffen verwijst hij u naar een audicien om een hoortoestel uit te zoeken.
Hoortoestellen dienen om geluid te versterken. Ze bestaan in principe uit een microfoon, die het geluid opvangt, een versterker en een telefoon (luidspreker), die het geluid weer doorgeeft. De verschillende hoortoestellen hebben allemaal hun eigen kenmerken: sommige versterken vooral hoge tonen, andere versterken weer meer de lage tonen en weer andere versterken meer de middentonen. Er zijn geen hoortoestellen die alleen maar één of enkele toonhoogten versterken.
Wat mag ik verwachten van de audicien?
De audicien kan met uw gehoortest, uw informatie over uw gehoorproblemen en uw beschikbare budget, de voor u geschikte hoortoestellen selecteren. De audicien kan u precies vertellen wat de kosten van ieder hoortoestel zijn en wat de verzekering daarvan vergoedt en wat u zelf moet bijbetalen. De audicien kan deze hoortoestellen voor u zo optimaal mogelijk instellen. Dat begint met een basisinstelling en vervolgens bijstellen op grond van uw ervaringen in de proefperiode. Het is daarom van groot belang, dat u de hoortoestellen in de proefperiode goed uitprobeert in allerlei situaties en zo goed mogelijk aan de audicien vertelt, wat wel en wat niet goed gaat. Vooral waar u last van heeft, is erg belangrijk!
Hoortoestellen zijn handig, maar het is ook wel even wennen. U hoort beter, maar u hoort wel anders dan mensen met een goed gehoor. Alles klinkt anders: uw eigen stem, stemmen van anderen en geluiden om u heen. U moet ook niet verwachten dat u met een hoortoestel ineens iedereen perfect kunt verstaan. Vooral in een lawaaiige omgeving blijft dat moeilijk. Maar een ding is zeker: u hoort beter dan zonder hoortoestel. De meeste mensen zijn na een tijdje wennen blij met hun hoortoestel.
Een hoortoestel in het oor of achter het oor?
Voordelen van een hoortoestel in het oor
- Mooi klein (indien de ruimte in de gehoorgang dit toelaat).
- Zit op een natuurlijke plek in de oorschelp.
Nadelen van een hoortoestel in het oor
- Moet op maat gemaakt worden.
- Sluit de gehele gehoorgang af met meer kans op irritatie van de huid of onaangenamere eigen stem.
- Een iets hogere gevoeligheid voor reparaties.
- Minder geschikt voor mensen met veel oorsmeer.
Voordelen van een hoortoestel achter het oor (= aho)
- Het oorstukje kan heel erg klein gemaakt worden (soms is het niet meer dan een tipje dat in het oor ligt). Hierdoor is er goede ventilatie van de gehoorgang met minder kans op irritatie en een betere klank van de eigen stem.
- Het luidsprekertje kan op de tip van het oorstukje mooi vlakbij het trommelvlies gebracht worden. (opmerking: dit geldt niet voor AHO’s maar voor RIC/RITE toestellen).
- Eenvoudig verschillende merken en typen uit te proberen.
- Is tegenwoordig zo klein, dat anderen het nauwelijks zien of opmerken.
- Ook met een bril is het meestal geen probleem.
Nadelen van een hoortoestel achter het oor
- Soms geeft het dragen van een hoortoestel achter het oor hinder bij het dragen van een bril.
- De microfoon zit niet op de natuurlijke plek in je oor maar achter je oor. Dit kan vooral bij de eenvoudige hoortoestellen het richtinghoren negatief beïnvloeden.
Download de folder
Hier leest u nog meer over de aanschaf, kwaliteit, kosten en vergoeding van een hoortoetsel.