Fototherapie bij geel zien
Heeft de kinderarts geconstateerd dat uw baby fototherapie nodig heeft omdat het te geel ziet? U leest hier meer over deze behandeling.
Hoe gaat fototherapie bij geel zien?
Als de baby geel ziet wordt er bloed afgenomen bij de baby. Vanuit het verkregen bloed wordt op het laboratorium het gehalte aan bilirubine bepaald. De kinderarts beoordeeld naar aanleiding van de uitslag of behandeling noodzakelijk is.
Om de lever te helpen de gele kleurstof (bilirubine) af te breken, kan worden besloten om uw baby te behandelen met fototherapie. Uw kind komt dan te liggen op een lichtgevend matje (de biliblanket) of onder een fototherapiespot.
Het matje dient zoveel mogelijk contact te hebben met het lichaam. Daarom wordt de luier zo klein mogelijk gevouwen en ligt uw kind zoveel mogelijk bloot. Uw kind mag wel een dekentje over. De fototherapiespot staat op een bepaalde afstand boven de baby, de lichtcirkel van de spot beslaat zoveel mogelijk lichaamsoppervlakte. Ook hier mag het kind wel een klein luiertje aan maar geen deken over.
Het licht breekt de gele kleurstof in de huid af. De kleurstof kan dan weer normaal via de urine en ontlasting het lichaam verlaten. Tijdens de behandeling zal de urine vaak wat donkerder van kleur zijn en kan de ontlasting wat dun en/of groenig zijn (uitscheiden van de bilirubine).
Afhankelijk van de hoogte van het bilirubinegehalte en andere bijkomende gezondheidsproblemen kan de behandeling thuis, op de afdeling verloskunde of de kinderafdeling plaatsvinden, hierdoor hoeft het gezin, of moeder en kind, niet gescheiden te worden. Soms kan het noodzakelijk zijn dat de behandeling op de Neonatologie plaatsvindt.
De behandeling wordt voortgezet op basis van de resultaten van bloedonderzoeken.
Aandoeningen
Downloads
Wilt u meer informatie over fototherapie bij geel zien? Download de folder hieronder.